Kopen en verkopen

Onroerend vermogen Belgen op tien jaar tijd verdubbeld

De waarde van het onroerend vermogen van de Belgische gezinnen is op tien jaar tijd meer dan verdubbeld, van 440 naar 1.066 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank, die in de krant Le Soir staan.
Het onroerend goed maakt een almaar groter deel uit van de rijkdom van de Belgen. Die trend tekent zich al af sinds het begin van de jaren 2000. Als verklaring daarvoor wordt door ING-econoom Julien Manceaux verwezen naar het toegenomen aantal woningen, onder meer wegens de bevolkingsgroei, en naar de snel stijgende vastgoedprijzen.

Dalende rentes

De terugval op de aandelenmarkt en de dalende rentes hebben de beleggingen in vastgoed bovendien nog aangewakkerd. Daarbovenop komen dan ook nog eens de fiscale factoren, zoals de verlaging van de registratierechten, zegt Steven Vanneste, econoom bij BNP Paribas Fortis.

Eigen middelen aanschaf woning

De Belg brengt ook steeds meer eigen middelen in bij de aanschaf van een woning. Gemiddeld wordt zestig procent van de waarde gefinancierd via een lening, tegenover tachtig procent enkele jaren geleden.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in