Kopen en verkopen

Nog 5 tips om een woning vlot en efficiënt te verkopen

Je wilt je huis verkopen, maar hoe pak je dat goed aan? Wij zetten alvast nog 5 handige tips op een rij, waardoor je je huis sneller verkoopt. Succes gegarandeerd volgens Century 21.

6. Nog even de kast voor de barst plaatsen ...

Onderwerp je woning aan een uitgebreide en objectieve analyse. Wat zijn de grote troeven van uw huis? Waar zitten de eventuele gebreken? Welke uitbreidingsmogelijkheden biedt het pand en welke delen van het huis zijn echt aan vernieuwing toe? Tracht met andere woorden uw woning te bekijken door de ogen van een kandidaat-koper. Verdoezel geen mindere punten, zoals een barst of losse tegels. Dit zou zich achteraf tegen je kunnen keren. Speel daarom van bij de start open kaart en bouw een vertrouwensrelatie met de kandidaat-koper op. 

7. De kast van oma staat prachtig in de dressing

Maak het huis uitnodigend voor de kandidaat-kopers en creëer een gezellige sfeer tijdens de kijkmomenten. Kandidaat-kopers zijn geïnteresseerd in de ruimtes, niet in uw meubilair of privéleven. Haal die zware overgordijnen weg, verwijder de grote antieke kast uit uw slaapkamer, creëer licht en ruimte en benadruk de sterke punten van uw woonst. Bezoekers krijgen met deze kleine aanpassingen gegarandeerd een heel ander gevoel bij het binnentreden van de ruimtes.

Is een kamer echt in slechte staat, overweeg dan om die ruimte zelf even op te knappen. Beperkte verfraaiingsingrepen, ‘homestaging’, kunnen de verkoopbaarheid van een huis positief beïnvloeden.

8. Uw huis = een thuis!

Het geheim van een aantrekkelijk huis met een huiselijke sfeer zit hem in de kleine dingen. Een muffe geur geeft kandidaat-kopers onmiddellijk een onaangenaam gevoel. Verlucht daarom regelmatig elke kamer. Laat daarnaast de verwarming tijdens de verkoopperiode bij koud weer op een lage stand branden: in een onverwarmd huis ziet een koper geen gezellige thuis. Vergeet ook niet af en toe de ramen te lappen en de meubels af te stoffen, kortom, blijf het huis verzorgen zoals u ervoor deed. En wat geldt voor het huis, geldt ook voor de (voor)tuin. Het takenpakket verschilt hier per seizoen: in de winter voorzie je een sneeuwvrij pad, in de herfst ruim je de bladeren en in de lente en zomer maai je het gras.

9. Yes, een bod!

Heb je  een bod ontvangen? Proficiat! Vooraleer je je halsoverkop in de verkooponderhandelingen gooit, zijn enkele vragen belangrijk: is het een realistisch bod? Door de band genomen bedraagt het verschil tussen de vraag- en de verkoopprijs binnen de Century 21-organisatie 9.7 %. Hebben de kandidaat-kopers hun financiële draagkracht bij de bank gecontroleerd? Daar waar vroeger gemiddeld 1 op de 10 verkopen afsprong vanwege onvoldoende financiële draagkracht bij de kandidaat-koper, schommelt dit aantal vandaag al tussen 20% en 25%.

Bovenstaande reflecties kunnen je helpen bepalen of je akkoord gaat met het bod of je de verkoopprijs toch verder wenst te onderhandelen. Laat je indien nodig bijstaan door een objectieve derde partij: bij een verkoopproces gelden zeer strikte regels voor het aanvaarden of verwerpen van een bod. Zo is een schriftelijk bod bindend, mits er voldaan werd aan bepaalde voorwaarden. Neem ook altijd de nodige clausules zoals opschortende voorwaarden op in het compromis en/of bod. Dit zodat een vertraging van de verkoop vermeden wordt indien de financiële draagkracht van de kandidaat-kopers onvoldoende zou blijken te zijn.

10. Koper gevonden! Wat nu?

Je bent tot een akkoord gekomen met een kandidaat-koper, wat zijn nu de volgende stappen? Naast het tijdig aanvragen van de nodige attesten is het van belang je goed te informeren over de nodige administratieve verplichtingen na verkoop. De onderhandse verkoopovereenkomst, compromis, is een bindende overeenkomst waarin je als verkoper aangeeft dat je aan de koper tegen een bepaalde prijs je woning verkoopt. Besteed voldoende aandacht aan dit document en laat het opstellen door een expert: het is uitermate belangrijk dat het correct, duidelijk en volledig is! Doorgaans wordt bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst een voorschot betaald.

Om de verkoop wettelijk te bezegelen, stelt de notaris, op basis van dit compromis, een notariële akte op. Dit dient door de band te gebeuren binnen de vier maanden na de ondertekening van het compromis.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in