Vastgoedprijzen

Nieuwbouwmarkt onder druk

Een nieuwbouwwoning van 220.000 euro is betaalbaar voor 20,6 procent van alle economisch actieve huishoudens in ons land, op voorwaarde dat zij over een eigen inbreng van 50.000 euro beschikken. Dat blijkt uit een analyse van de denktank Itinera.

 

Jaarlijks komen er 50.000 nieuwe huishoudens bij, maar de nieuwbouwproductie daalde van 60.000 eenheden in 2005 naar 45.000 woningen in 2009. Itinera waarschuwt voor een toename van de prijsdruk op de koop- en huurmarkten.


Toenemende bouwkost

Zonder de eigen inbreng van 50.000 euro blijven maar 256.000 huishoudens (of 5,6 procent) over die beschikken over een budget om een modaal nieuwbouwproject op te starten. Van de tweeverdieners met twee kinderen kan 18 procent een nieuwbouwwoning financieren zonder eigen inbreng. De nieuwbouwers worden geconfronteerd met een toenemende bouwkost. Zowel de grondprijzen als de bouwkosten zijn gestegen, luidt het. "Dat de nieuwbouwmarkt onder druk staat, heeft ook gevolgen voor de koopmarkt, want meer mensen moeten zich richten tot die markt. Op termijn zal dat ook voelbaar zijn op de huurmarkt", zegt Johan Albrecht van Itinera.


Energieregulering

De analisten van Itinera wijzen ook op een negatieve impact op de nieuwbouwproductie van de strenge energieregulering die de overheid wil invoeren. "Die energieregulering kan al vlug een meerkost betekenen van 20 à 30.000 euro", stelt Albrecht. "Het is zeer duur om relatief efficiënte woningen nog efficiënter te maken. Het levert veel meer op om bestaande inefficiënte woningen, waarvan ons land een ruim aanbod heeft, efficiënter te maken."

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in