Kopen en verkopen

Met welke kleuren verkoopt je huis beter?

Wist je dat de kleuren in je huis de verkoop zowel positief als negatief beïnvloeden? Misschien kun je best de verfkwast nog hanteren alvorens je je huis in de verkoop zet. Want de juiste kleuren creëren de juiste sfeer en de juiste sfeer verkoopt je huis. Welke kleuren je het beste toepast in je huis, hangt af van een aantal dingen.

Neutrale kleuren

Natuurlijk zijn kleuren heel persoonlijk. Een groot oppervlak in bijvoorbeeld appelgroen vindt lang niet iedereen mooi. Welke kleur is dan het meest geschikt voor de verkooppresentatie van je huis? Dat hoeft lang niet altijd (gebroken) wit te zijn. Maar bedenk goed dat kopers een ruimte met felle kleuren eerder als klein, druk en schreeuwerig ervaren. Diezelfde ruimte in een neutrale, lichte tint zorgt juist voor een ruimtelijke indruk. Dát is wat je wilt bereiken met je verkooppresentatie. Warme, neutrale tinten dragen dus bij tot een snel verkoopproces. Dat moet dus de basis zijn in je huis.

Lees ook:

Warm of koud?

De lichtinval in je huis is bepalend voor de warmte- en ruimtebeleving. Als je huis op het noorden ligt, dan voelt je huis koeler aan. Zaak om één of meerdere muren in een warmere tint te zetten. Zorg wel voor een neutrale kleur.
Ligt je huis op het zuiden? Dan is de lichtinval van nature veel warmer en kun je al eens een koelere kleur toepassen.

Alles in één kleur?

Kijk in je eigen huis eens naar de gebruikte kleuren van de wanden, de vloeren, de gordijnen, het houtwerk, het aanrechtblad en de keukenkasten. Zijn het kleuren die bij elkaar passen? Of juist contrasterende kleuren? Zijn het neutrale kleuren of juist niet? Neutrale kleuren, die bij elkaar passen, zorgen voor eenheid en stralen rust uit. Daarmee spreek je een grotere groep kopers aan dan met heel uitgesproken kleuren. In een groot huis kun je het kleurenpallet per ruimte of etage laten verschillen. In een appartement zorg je best voor eenheid en dus kies je best voor één kleur.

Hoe doe jij het?

Je hoeft dus echt niet je hele huis wit te verven als je je huis wilt verkopen. Maar zorg dat grote oppervlakken, zoals wanden en plafonds, een neutrale en lichte basis vormen. Je mag best één wand in een (zachte) accentkleur verven. Daarmee verhoog je de sfeer in de ruimte. Let wel op dat je de juiste wand kiest en je en niet voor een te donkere of te koele kleur gaat. De oriëntatie van je huis bepaalt welke kleurrange je best kunt kiezen.

Alles neutraal?

Nee! Natuurlijk mag je kleur brengen in je interieur. Dat brengt extra sfeer. Maar doe dat met mate. Kies liefst één accentkleur en zorg dat deze past bij je basiskleur. Pas deze accentkleur toe in verschillende texturen en kleursterktes. In bijvoorbeeld bloemen, wanddecoratie, kussens, kaarsen en vaasjes. Zo komt de ruimte echt tot leven.

Vind je het lastig om te bepalen welke kleuren jouw huis het best uit laat komen? Schakel dan de professionele hulp van een vastgoedstylist in.
Auteur: Annelies van de Broek - Vermeulen - juni 2013

Identikit vastgoedspecialist Annelies van de Broek-Vermeulen
Andy Camps

Annelies is van huis uit communicatie adviseur. Maar sinds 2010 vertaalde ze haar liefde voor huizen in een job als vastgoedstylist en interieurstylist. Ze werkt zowel in opdracht van professionele opdrachtgevers als particulieren.

Lees de teksten van de vastgoedspecialist >> 

 Website
 Twitter
 Facebook

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in