Vastgoedprijzen

Is nieuwbouw nu duurder of niet?

Het bouwen van een nieuwe woning is de afgelopen 5 jaren ruim 21 procent duurder geworden, liet De Tijd zich begin deze week voorrekenen. Die stijging zou hoofdzakelijk bij de nieuwe regelgevingen liggen. “Niet helemaal waar,” reageert de Confederatie Bouw. “Het zijn vooral de duurdere bouwmaterialen en bovendien blijft nieuwbouw de beste optie.”


Het bouwen van een nieuwe woning is in ons land ruim 21 procent duurder dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport dat de krant De Tijd naar eigen zeggen kon inkijken. De prijsstijging, zo verluidt, staat los van de fors gestegen prijzen voor bouwgrond.

Het bouwen van een nieuwe woning werd niet alleen duurder omdat de prijzen voor tal van bouwmaterialen fors opliepen. De stijging is volgens experts vooral te wijten aan de strengere isolatie- en ventilatienormen waaraan alle nieuwe woningen in Vlaanderen sinds 1 januari 2006 moeten voldoen. Experts ramen de meerkost aan isolatie- en ventilatiemateriaal voor een standaard alleenstaande gezinswoning alleen al op 7.500 euro.

Energieverslag
Daar bovenop komen de kosten voor een energieverslag, de kosten voor een veiligheidscoördinator en andere door de overheid opgelegde verplichtingen.

De architecten ramen de bouwkost voor een nieuwe standaard eensgezinswoning met een oppervlakte van 200 vierkante meter, bestaande uit een gelijkvloerse verdieping en één bovenverdieping, nu op 200.000 tot 220.000 euro. Dat is de prijs exclusief BTW, en los van de erelonen van de architecten, de kostprijs voor een veiligheidscoördinator, het verslag over energiegebruik en de kosten voor de stabiliteitsstudie.


“Stijgende bouwmaterialenprijzen zijn oorzaak”
De Confederatie Bouw nuanceert. “De Abex-index geeft inderdaad aan dat de bouwprijzen in vijf jaar met 21% stegen. Maar de verklaringen die hierover in de media verschenen zijn echter onjuist. De nieuwe wettelijke energie- en isolatienormen en ook de vereisten inzake veiligheid hebben helemaal niet zoals wordt gesuggereerd de kostprijs van het bouwen de hoogte ingedreven.

Toegegeven, op vijf jaar tijd vlogen de kosten voor bouwmaterialen - ongeveer goed voor de helft van de kosten voor een nieuwbouw - met 60% naar omhoog. Deze zijn te wijten aan de weerslag van de stijgende grondstofprijzen die wereldwijd worden bepaald en door internationale vraag mede worden bepaald. De stijging was de afgelopen 5 jaar niet minder dan 160%!

Juiste vergelijking maken
Toch moet die stijging van de kostprijs met 21% en die inderdaad hoger is dan de stijging van de inflatie voor diezelfde periode (+10%) vergeleken worden met de stijging van de kosten om bestaande woningen aan te kopen. Een stijging van maar liefst 75% voor huizen. Maar ook de bouwgronden stegen in diezelfde periode van vijf jaar met meer dan 55%.”
De Confederatie Bouw stelt dus vast dat ondanks een prijsontwikkeling die de inflatie overstijgt, de concurrentiepositie van de nieuwbouw de afgelopen jaren sterk is verbeterd: het prijsverschil tussen bestaande woningen en nieuwbouw werd kleiner. Nieuwbouw blijft zeker duurder, maar bovendien ligt de kwaliteit van nieuwbouw en de duurzaamheid naar energieprestaties zeker veel hoger.

Bronnen: Het Laatste Nieuws, Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in