Huren en verhuren
Vastgoedprijzen

Huurprijzen Vlaamse studentenkamers blijven stabiel, kot in Brussel opnieuw goedkoper

Wie vandaag in Vlaanderen een studentenkamer wil huren, betaalt daar gemiddeld 424 euro voor. Dat blijkt uit de nieuwe CIB-Huurbarometer over studentenkamers. “De huurprijzen voor studentenkamers in Vlaanderen zijn stabiel gebleven in vergelijking met het academiejaar 2020- 2021”, zegt Kristophe Thijs, communicatiedirecteur van CIB Vlaanderen. “Dat is toch een contrast met Brussel, waar de huurprijzen voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald zijn. Het verschil tussen een Brusselse en Vlaamse studentenkamer bedraagt nog amper 7 euro.”

Deze afzonderlijke CIB-Huurbarometer zoomt in op het segment van de studentenkamers. We doen dit doelbewust in de aanloop naar de periode in april-mei, omdat dan de meeste verhuringen voor het komende academiejaar gebeuren. De rush op studentenkamers zoals die nu volop bezig is, vertaalde zich vorig jaar nog niet in felle prijsstijgingen.

Vlaanderen

Wanneer we de gemiddelde huurprijzen in de verschillende Vlaamse studentensteden bekijken, stellen we vooral een kloof vast tussen Hasselt, Antwerpen, Leuven en Gent enerzijds en Kortrijk, Brugge en Lanaken anderzijds. Lanaken en Veldwezelt bedienen de personen die in de nabijgelegen onderwijsinstellingen van Maastricht studeren. Daar kan je nog een studentenkamer huren voor minder dan €300 en blijft de prijs ook heel stabiel.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van de andere studentensteden. In Kortrijk en Gent zien we bijvoorbeeld duidelijke prijsstijgingen. In Leuven zien we nog minder een constante maar dat heeft onder meer ook te maken met een uitbreiding van onze databank.

Onverwacht is dat Hasselt het voorbije academiejaar de duurste studentenstad was. Al lijkt dat misschien niet helemaal een verrassing. Hasselt zit van in het begin van onze datareeks in de kopgroep. Met een stijging van €15 is Hasselt ook de studentenstad waar de huurprijzen het felst gestegen zijn, gevolgd door Gent waar de gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer €13 meer bedraagt. In Kortrijk en Antwerpen-stad zien we daarentegen een stabilisatie na de prijsstijgingen van de voorgaande jaren, terwijl we in Leuven gelet op de grote toename van het aantal verhuringen in onze databank best geen al te zware conclusies aan de gegevens verbinden qua prijsevolutie.

Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen we meer in detail inzoomen op de huurprijzen van studentenkamers in Brussel-stad aan de ene kant en Elsene aan de andere kant. Daar waar sinds het vorige academiejaar in Brussel-stad de prijzen een duidelijk neerwaartse trend vertonen zien we een omgekeerd fenomeen in Elsene. Daar stellen we in het meest recente academiejaar zelfs nog een versnelling vast: een stijging met €19 ten opzichte van 2020-2021.

Wallonië

Voor het eerst geeft de CIB-Huurbarometer ook een zicht op de huurprijzen van studentenkamers in het Waalse Gewest. Het overgrote merendeel van de verhuringen in Wallonië situeert zich in LouvainLa-Neuve (67% van alle Waalse studentenkamers in onze databank), Luik (20%) en Namen (10,5%). Het aandeel van de andere Waalse gemeenten is verwaarloosbaar. In Wallonië bedraagt de gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer 386 euro, beduidend minder dan in Vlaanderen of Brussel.

Bron: CIB

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in