Vastgoedprijzen

Huizenmarkt is 15 procent overgewaardeerd

De Belgische huizenmarkt is overgewaardeerd, zegt de Nationale Bank. Toch is er geen sprake van een zeepbel.
Een gemiddeld Belgische huis is met 15 procent overgewaardeerd, verklaarde Mathias Dewatripont, directeur bij de Nationale Bank. De instelling komt tot die vaststelling door het beschikbare inkomen van een gezin te vergelijken met de afbetalingen die een gezin moet doen.

Die verhouding wordt vergeleken met het historisch gemiddelde van de laatste 20 jaar. Op basis van de berekening blijkt dat de huizenmarkt al sinds 2005 overgewaardeerd is. In dat jaar werd de hypothecaire lening fiscaal gunstiger. Ook de hypothecaire schulden van de gezinnen zijn sterk gestegen sinds 2005.

Evoluties op de huizenmarkt

De Nationale Bank raadt banken en autoriteiten aan om met een grotere waakzaamheid de evoluties op de huizenmarkt op te volgen. ‘Indien nodig, moet de kredietverlening verstrengd worden.’
Toch benadrukt Coene om niet te panikeren. De Belgische gezinnen hebben relatief gezien het meeste eigen middelen van alle Europeanen. En van een zeepbel is zeker geen sprake. ‘Hier is geen subprime crisis. Ook de terugbetaling van leningen wordt niet slechter’, zegt Coene.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in