Vastgoedprijzen

Huizen kosten dubbel zoveel als in 2000

De prijs van een perceel bouwgrond in Vlaanderen ligt nu bijna drie keer hoger dan tien jaar geleden. De prijs van huizen en appartementen is in het voorbije decennium meer dan verdubbeld. Het Antwerpse studiebureau Stadim heeft de prijsstijgingen van de voorbije tien jaar op de vastgoedmarkt in kaart gebracht.


Uit cijfers van Stadim blijkt dat de aankoop van een woning of bouwgrond heel wat duurder is geworden, schrijven de kranten van Corelio.

 

227 euro per m²

De prijs van een perceel bouwgrond in Vlaanderen is sinds 2000 bijna verdrievoudigd, tot gemiddeld 227 euro per vierkante meter. Door de prijsstijgingen veranderen steeds minder bouwgronden van eigenaar. Van ongeveer 18.000 stuks tien jaar geleden ging het naar minder dan 10.000 dit jaar. Tegelijkertijd zijn de bouwpercelen kleiner geworden, van gemiddeld 950m² tien jaar geleden naar 750m² nu.

Huizen en appartementen werden het afgelopen decennium ongeveer 120 procent duurder en kosten nu gemiddeld respectievelijk 248.000 en 205.000 euro. Stadim rekent met zogenaamde 'referentieprijzen'. Daarbij ligt driekwart van de opgetekende prijzen lager en ligt één kwart hoger. Op die manier wordt vooral rekening gehouden met de 'betere' woningen.

De prijsstijgingen op de vastgoedmarkt tussen 2000 en 2009 zijn heel wat groter dan de stijging van de koopkracht van de meeste Vlamingen over dezelfde periode.

 

Fiscale stimuli

Wordt de aankoop van een eigen huis stilaan onbetaalbaar? ‘Dat klopt niet helemaal', zegt John Romain van de kredietadviseur Immotheker. ‘Dit jaar zullen ongeveer 91.000 kredieten worden toegekend voor de aankoop van een woning', zegt Romain. ‘Dat zijn er bijna 20.000 meer dan tien jaar geleden. Het ontleende bedrag is gestegen van gemiddeld 72.000 naar 124.000 euro. Toch is de stijging van het maandelijkse afbetalingsbedrag al bij al beperkt gebleven, dankzij een waaier aan fiscale stimuli (lagere btw, woonbonus), de huidige lage rentevoeten en de verlenging van de afbetaaltermijn tot gemiddeld 24 jaar.'

Volgens berekeningen van Immotheker lag de maandelijkse afbetaling van een hypothecair krediet tien jaar geleden op gemiddeld 372 euro. Netto, na fiscale aftrek. Nu is dat 438 euro. Geen problemen, dus? Romain waarschuwt: ‘Kandidaat-kopers moeten beseffen dat de rentevoeten weer gaan stijgen. En ze moeten de gevolgen van de crisis op hun jobzekerheid – en inkomen – juist weten in te schatten.'


Bron: Corelio & Belga/mvdb

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in