Vastgoedprijzen

Huizen hebben voor fiscus al dertig jaar zelfde waarde

De kadastrale inkomens van huizen en appartementen zijn al meer dan dertig jaar niet meer herzien. De wet bepaalt nochtans dat er om de tien jaar een herwaardering moet gebeuren, maar sinds 1979 heeft geen enkele minister zich daar nog aan gewaagd. Dat schrijft Het Belang van Limburg.
Op basis van het kadastraal inkomen wordt berekend wat iemand aan onroerende voorheffing moet betalen. Maar die kadastrale inkomens zijn in vele gevallen niet meer realistisch. Alles hangt af van wat dat pand in 1975 waard was aan huur voor een heel jaar. Als die huizen intussen voorzien zijn van verwarming en badkamer, weten ze dat bij het kadaster alleen als de eigenaars dat laten weten of als de eigenaars een stedenbouwkundige vergunning hebben aangevraagd.

Herwaarding huizen

De herwaardering van de huizen staat sinds 1975 ingeschreven in de wet. Maar om die wet uit te voeren zijn er besluiten nodig en het is niet duidelijk of minister van Financiën Steven Vanackere dat ook van plan is. 'Daar kan alleen de minister op antwoorden en die is met vakantie', zegt zijn woordvoerder.

Geografische databanken

Een herziening op Vlaams niveau zou ook kunnen, want Vlaanderen heft de belasting. Begrotingsminister Philippe Muyters heeft onlangs al geopperd om geografische databanken te gebruiken in plaats van het kadaster. 'Een complex dossier, het is nog te vroeg om daarover uitspraken te doen', zegt zijn woordvoerder.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in