Vastgoedprijzen

Huizen en appartementen dalen in prijs

De prijzen van woonhuizen en appartementen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald. Dat is voor het eerst in jaren.De gemiddelde prijs van een huis daalde in het eerste kwartaal met 2,3 procent tegenover het laatste kwartaal 2011. Een huis kost nu gemiddeld 222.434 euro. Bij appartementen is die daling nog groter: 4,6 procent. Een appartement kost nu gemiddeld 198.372 euro. De prijs van appartementen is dus opnieuw onder de symbolisch belangrijke grens van 200.000 euro gedoken.


Over amper drie maanden tijd gaat het om 'een belangrijke prijscorrectie', aldus notaris Bart Van Opstal, de voorzitter van de federatie. De prijsdaling zet zich door in zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië.


Gezond

Opvallend: het aantal vastgoedtransacties is in die periode stabiel gebleven tot zelfs licht gestegen (+0,4 procent), en blijft daarmee op een hoog niveau. Daaruit concludeert Van Opstal dat de vastgoedmarkt gezond blijft. 'De vele transacties tonen aan dat er vertrouwen is in de vastgoedmarkt.' Ongetwijfeld draagt de lage hypothecaire rentevoet bij tot de hoge activiteit.

Banken kennen evenwel over de eerste maanden van het jaar minder kredieten toe. Dat de activiteit toch hoog blijft, betekent dat er meer investeerders op de markt actief zijn. Mensen kiezen er dus voor om hun spaarcenten in vastgoed te steken.

Volgens Van Opstal is de prijscorrectie in het eerste kwartaal wellicht een gevolg van zelfcorrectie van de markt. 'De prijzen stijgen al lange tijd. De markt corrigeert na een tijd zichzelf.' Dé vraag is of de kentering in de prijzen zich ook de komende maanden voortzet en het begin wordt van een echte tendens. 'Voorlopig is het nog koffiedik kijken', stelt Van Opstal.


Regio's

Tussen de regio's zijn er belangrijke verschillen. In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde prijs van een woning 239.190 euro (-0,4 procent), in Wallonië 166.841 (-1,3 procent) en in Brussel 391.404 euro (-0,6 procent).

De gemiddelde prijs van een appartement in Vlaanderen bedraagt nu 204.943 euro (-2,6 procent), in Wallonië 147.703 euro (-1,3 procent) en in Brussel 206.007 euro (-8,7 procent).


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in