Kopen en verkopen

Hoe krijg je je huis duurder verkocht?

Als verkoper heb je geen zee van tijd. Een koper beslist meestal binnen de eerste 90 seconden of hij het appartement of huis koopt. Je hebt er dus alle belang bij om van je bescheiden optrekje een prachtig kasteel te maken. Daar bestaat ook een term voor: ‘home staging’. De techniek die in 1972 ontstond in de Verenigde Staten heeft als doel de woning te restylen om ze aantrekkelijk voor te stellen aan potentiële kopers.

Waar moet je op letten bij verkoop van een woning?

 • Vorm je woning om tot een kijkwoning of –appartement zonder uitgesproken stijl
 • Ruim op en laat geen rommel rondslingeren
 • Probeer meubels en decoratiestukken op een andere manier te schikken
 • Vergroot de ruimte door meer licht te creëren en spiegels te gebruiken
 • Poets grondig
 • Voer kleine herstellingen uit en fris waar nodig wat op
 • Verzorg ook de buitenkant (tuin, terras, stoep, gazon, haag)
 • Een likje verf doet wonderen. Kies vooral voor neutrale kleuren
 • Zachte achtergrondmuziek brengt je huis meteen tot leven en camoufleert het lawaai van voorbijrazende treinen of auto’s
 • Oude tapijten ogen vaak smerig en ruiken onfris. Nieuwe – ook goedkope – tapijten maken meteen een betere indruk
 • Verlucht je huis vooraleer potentiële kopers op bezoek komen. Ook huiselijke geuren zoals vanille of versgebakken brood hebben een gunstig effect
 • Kleed je verzorgd

Overdrijven

Om zoveel mogelijk potentiële kopers te behagen kan je heel ver gaan. Toch is het niet altijd nodig om meteen een nieuwe keuken te plaatsen, een luxueuze badkamer te installeren of je appartement om te vormen tot een loft. Uiteindelijk moet je de kostprijs van die verbeteringen ook kunnen recupereren in de prijs van je woning.
Volgens een Britse studie is de enige verbetering die echt geld opbrengt een eenvoudig likje verf. Daarmee zou je netto zo’n 2.200 pond (zo’n 2.800 euro) krijgen voor je woning. Andere verbeteringen (nieuwe ramen, badkamer of keuken) hebben volgens de studie geen zin omdat de kostprijs niet opweegt tegen de meeropbrengst die je kan verwachten. De studie gaat wel uit van een Britse vastgoedmarkt in crisis.

Bron: netto.be

6.000 euro winst

Binnenhuisarchitect Alain Schenkels past sinds een jaar de techniek van ‘verleidelijk' vastgoed toe. Dat kan volgens hem heel wat geld opleveren. “Wanneer een huis of appartement te koop wordt aangeboden, schommelt de onderhandelingsmarge gewoonlijk tussen 2 en 10 procent van de vraagprijs. Home staging wil de potentiële koper verliefd laten worden op de woonst. Als dat gebeurt, is de bezoeker vaak bereid onmiddellijk de vraagprijs te betalen.”
Dat maakt meteen een groot verschil. Een onderhandelingsmarge op een woning van 300.000 euro betekent al snel een winst van 6.000 euro voor de verkoper. Volgens de binnenhuisarchitect duurt het gemiddeld ook drie weken minder lang vooraleer een woning wordt verkocht.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in