Vastgoedprijzen

Het ideale moment om vastgoed te kopen

De prijzen in de vastgoedmarkt blijven stijgen maar toch hangt er stabiliteit in de lucht. Die conclusie maakt Trends in hun nieuwe Vastgoedgids. De prijs van woningen nam in de eerste helft van dit jaar nog toe met 2 procent. Tijdens de zomer is er sprake van een lichte stabilisatie. Of deze trend zich voortzet?

In 2011 kostte een woning nog 230000 euro, twee maal zo duur als tien jaar geleden. In de eerste helft van dit jaar steeg die prijs met 2 procent tot 235000 euro. Hetzelfde traject zien we bij de appartementen. De prijs van de appartementen steeg dit jaar naar 239.950 euro. De markt van de occassieappartementen krijgt trouwens concurrentie van de nieuwe appartementen. We kopen meer onroerend goed dan vorige zomer. De stabiliteit van de prijzen, de historische lage rentevoeten en een grote interesse bij investeerders zijn hier de voorname oorzaken.

Trends in Vlaanderen

Peperduur in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is duur, te duur zelfs. De duurste gemeente is Kraainem, waar je 862500 euro voor een villa betaalt. Maar ook alle gemeenten ten noorden, zuiden en ten oosten van Brussel hoeven niet onder te doen. Die trend zet zich stilaan verder richting Leuven. Hoe meer naar het oosten in Vlaams-Brabant hoe goedkoper het wordt. Nochtans stabiliseren in deze provincie de woningprijzen. de referentieprijs blijft hangen op 285000 euro. De prijs van de bouwgrond ging er de eerste helft van dit jaar met 5 procent op vooruit en komt zo op 215 euro per vierkante meter.

Antwerpen licht vooruit

De provincie Antwerpen doet er een kleine stijging bij, een woning kost er gemiddeld 264000 euro. In tegenstelling tot de nationale trend stabiliseert de appartementenmarkt. Daar tegenover staat wel een sterke villamarkt. In Brasschaat betaal je 785000 euro voor een villa. Ook andere gemeenten ten oosten van Antwerpen zitten in een hogere prijzencategorie. Antwerpen heeft wel de duurste markt in bouwgronden, met 227 euro per vierkante meter verstevigt Antwerpen zijn koppositie.

Goedkoop in Limburg

Limburg blijft de goedkoopste provincie om te wonen, met een gemiddelde verkoopprijs van 212000 euro. De provincie doet er qua verkoop 2 procent bij, maar een echte inhaalbeweging blijft uit. Alleen de villamarkt houdt stad. De stad Hasselt loopt sterk voorop met een dure appartementenmarkt. Voor een bouwgrond moet je er snel bij zijn, die was goedkoop maar wordt nu wel duurder met een mediaanprijs van 147 euro per vierkante meter. .

Oost-Vlaanderen: sterk Gent

In Oost-Vlaanderen steekt Gent er met kop en schouders bovenuit. Vooral in de appartementenverkoop is de provincie kampioen. De villamarkt daarentegen heeft het al een tijdje moeilijk en de eerste helft van 2012 bracht geen beterschap. Bouwgronden komen stilaan tegen de prijs van 200 euro. Wil je toch een goedkopere bouwgrond, dan moet je naar het zuiden van de provincie.

Niet meer zo goedkoop in West-Vlaanderen

Opvallend in West-Vlaanderen is dat de woningen er niet meer zo goedkoop zijn. Het noorden van de provincie is ook beduidend duurder dan het zuiden. Voor een woning betaal je gemiddeld 225000 euro, voor een appartement 212500 euro. West-Vlaanderen is wel de sterkste sijtger op de bouwgrondmarkt: de gemiddele prijs is gestegen tot boven 100 euro per vierkante meter. De villamarkt zakt met 4 procent, behalve in Knokke, daar bedraagt de referentieprijs 1,6 miljoen euro.

Trends in Brussel

De kaart van Brussel kleurt erg duur, alle gemeenten behalve Anderlecht komen boven een verkoopprijs van 300000 euro uit.
De appartementen zijn in Brussel veruit het populairst: in zes Brusselse gemeenten geldt voor de appartementen ook een prijs boven de 300000 euro. Ook villa's zijn er alleen voor de gelukkigen, net als de schaarse bouwgronden die vooral door projectontwikkelaars worden opgekocht.

Trends in Wallonië

De duurste provincie in Wallonië is Waals-Brabant waar de helft van de gemeenten op een vraagprijs boven de 300000 euro uitkomt. toch tekent met een slabakkende markt op bij de woningen. Bij de appartementen bepaalt de locatie de prijs, koopjes doe je bij de villa's. Van de bouwgrond blijf je best af, want die zijn te duur. In de provincie Henegouwen kost een woning tussen de 101-300m² gemiddeld 1350000 euro, de laatste zes maanden is hier geen verandering in gekomen. Een echte tendens bij de woningen is hier niet waar te nemen. Appartementen vind je er voor minder dan 100 euro, de villamarkt doet dan weer gouden zaken.

Bijna driekwart van de woningen in de provincie Namen schommelt aan een prijs tussen de 150000 en 200000 euro, toch durven deze prijzen zeer sterk verschillen naargelang de locatie. De villamarkt verovert een povere meerwaarde, de appartementenmarkt is op sterven na dood. In de provincie Luxemburg is het wachten op betere tijden: op alle fronten zwakt de markt af. In het zuiden zitten er enkele uitschieters aan een goedkope prijs tussen 0 en 100000 euro.
In de provincie Luik valt op te tekenen dat het westen van de provincie goedkoper is dan het oosten. De woningmarkt vertraagt, en dat terwijl hier en daar de prijzen naar ongekende hoogten schiet. De grondprijzen dalen verder.

Conclusie

Het aantal verkoopscompromissen in België stijgt, in tegenstelling tot het dalende aantal kredieten. Hierin maken de grote investeerders het verschil. Nochtans is het voor kopers het moment om te kopen, profiteren van de extreem lage rentevoeten is zeker toegelaten.
De bestaande villa- en appartementenmarkt hinkt achterop tegenover de nieuwbouw appartementenmarkt. Eigenaars van onroerend goed die willen verkopen, hoeven geen vrees te hebben voor een daling van de prijzen, maar eerder voor een daling van de activiteit op de markt.


Auteur: Kelly Cuypers – augustus 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in