Kopen en verkopen

Het ABC van de waarborg

Een nieuwe brochure over de waarborgregeling legt de consument in detail zijn rechten uit. De wet op de waarborgregeling dateert al uit 2004. Toch zijn de regels nog te weinig bekend bij de consumenten, vindt minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

De nieuwe brochure legt niet alleen uit welke de belangrijkste principes in de nieuwe wet zijn, maar geeft ook praktische tips en een hele rist concrete voorbeelden.

 

Garantieplicht

Ter herinnering: sinds de nieuwe wet geldt een wettelijke waarborg van twee jaar op alle consumptiegoederen die gekocht worden bij een professionele verkoper. Die garantieplicht rust op de verkoper, niet op de fabrikant. Een gebrek dat wordt vastgesteld binnen de zes maanden na de aankoop, wordt vermoed te hebben bestaan bij de aankoop. Na die zes maanden moet de consument bewijzen dat het gebrek al bestond bij de levering.

Vooral de concrete voorbeelden in de brochure zijn leerrijk. Een greep:

- De wettelijke garantiebepalingen zijn ook van toepassing op dieren. Kocht u een pupje dat na zes weken is gestorven omdat het aan kennelziekte leed, dan hebt u verhaal tegen de dierenwinkel.

- De garantieperiode van twee jaar begint te lopen vanaf de leveringsdatum. En niet vanaf de fabricagedatum, zoals sommige verkopers wel eens beweren.

- De garantieregeling geldt niet wanneer u, bijvoorbeeld, een tweedehandswagen koopt van een particulier. De wettelijke garantie is alleen van toepassing wanneer u (nieuwe of tweedehandse) goederen koopt van een professionele verkoper. Tenzij de wagen die u kocht minder dan twee jaar oud is. Dan geniet u nog de rest van de garantietermijn bij de oorspronkelijke verkoper, als u de oorspronkelijke factuur kunt voorleggen.

De brochure is beschikbaar op www.economie.fgov.be onder ‘Consumentenbescherming/Garantie'
 

 

Bron: De Standaard, vrijdag 9 april 2010 - auteur: krs

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in