Kopen en verkopen

Helft zondigt tegen Energiecertificaat bij verkoop of verhuur woning

De helft van de eigenaars die hun woning of appartement verkopen of verhuren, kan geen verplicht Energieprestatiecertificaat voorleggen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) opvroeg, zo schrijft het Belang van Limburg.

Sinds 1 november 2008 moet bij de verkoop van een woning een Energieprestatiecertificaat (EPC) worden afgeleverd. Sinds 1 januari 2009 geldt dat ook bij verhuur. Zo'n EPC geeft de energiezuinigheid van een woning aan en bevat tips om het energieverbruik van de woonst te verlagen.

 

Geen geldig EPC

'Van de 2.568 eigenaars die in 2009 en de eerste maanden van 2010 steekproefgewijze door het Vlaams Energieagentschap (VEA) gecontroleerd werden, konden 1.208 geen geldig EPC voorleggen. Dat is maar liefst 47 procent', zegt Vera Jans. 'Daarnaast waren er 143 meldingen van notarissen dat het EPC ontbrak bij de ondertekening van de notariële akte. Amper 72 overtreders (7 procent) werden veroordeeld tot 500 euro boete.' Jans gaat bij minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) aandringen op meer sensibilisering.
 

Bron: belga (loa), dinsdag 23 maart 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in