Vastgoedprijzen

Helft kostprijs nieuwbouwwoning vloeit naar overheid

Bijna de helft van de totale kostprijs van een nieuwbouwwoning op aangekochte bouwgrond vloeit naar de Belgische overheid onder de vorm van allerlei heffingen en bijdragen. Dat blijkt uit een studie van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) waarover Trends bericht.


Volgens de studie vloeit 43 procent van de kostprijs van een woning met bouwgrond naar de Belgische overheid in de vorm van allerlei heffingen en bijdragen. "Met andere woorden: wie een gemiddeld stuk bouwgrond koopt en daarop een gemiddelde woning bouwt, ontvangt voor slechts 57 procent reële tegenwaarde", aldus Trends. Daarbovenop komt nog het overheidsbeslag - in de vorm van btw en RSZ-bijdragen - op de productie van grondstoffen. "Berekend met gemiddelde waarden moet het percentage met nog eens 3 tot 5 procent worden opgetrokken."

21 procent BTW
Laurent Stalens, voorzitter van de werkgroep Fiscaliteit van BVS, waarschuwt dat de kostprijs nóg hoger zal worden. Er is volgens hem een regeringsakkoord om bij de verkoop van een nieuw gebouw met btw voortaan ook de bijbehorende grond te onderwerpen aan een btw-heffing van 21 procent (in plaats van de huidige registratierechten van 10 of 12,5 procent). De impact van deze maatregel varieert tussen 3 en 5 procent, zo berekende BVS.

Dalende woningbouw
Op de mogelijke btw-verhoging kwam een week geleden al veel kritiek vanuit de bouwsector. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zal de maatregel een standaardwoning met grond in Vlaanderen tot 21.000 euro duurder maken. "De woningbouwactiviteit zal daardoor pijlsnel dalen. Er staat een nieuwe bouwcrisis voor de deur", zegt de organisatie. Zo zouden meer dan 10.000 arbeidsplaatsen in Vlaanderen in gevaar komen. Volgens de VCB zou de federale regering donderdag een beslissing willen nemen.
De VCB stelt een vermindering van het overheidsbeslag voor. "De federale regering zou het wonen als een basisbehoefte moeten definiëren en voor de bouw van een woning een verlaagd btw-tarief van 6 procent moeten invoeren", zo luidt het.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in