Vastgoedprijzen

Grond met nieuwbouw 28.500 euro duurder

Particulieren die een nieuwbouw kopen met bijbehorend stuk grond - of een nieuw appartement - zullen vanaf 1 januari een flink stuk meer moeten betalen. Voor een gemiddeld huis kan de prijs makkelijk met 28.500 euro stijgen, zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws.


Oorzaken zijn de 21 procent btw die de federale overheid verplicht oplegt voor de bouwgrond en de niet-afschaffing van Vlaamse registratierechten. "De Vlaamse overheid beloofde dat. Maar met de politieke crisis is een oplossing niet direct in zicht", klagen de bouwbedrijven.

De prijsstijging geldt niet voor wie zelf al een bouwgrond heeft en bij een firma aanklopt om daarop een woning te bouwen.


Bouwgrond die samen met nieuwbouw wordt aangekocht vrij van registratierechten

De Vlaamse regering schrapt de 10 procent registratierechten die geheven wordt op bouwgrond die tegelijk met een nieuwbouwwoning of -appartement wordt aangekocht. Ze doet die inspanning, zo zegt minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters, om te vermijden dat consumenten vanaf 1 januari 2011 een dubbele heffing moeten betalen, wanneer er een btw-tarief van 21 procent om dat type bouwgrond wordt ingevoerd.

Arrest EU-Hof
Een en ander is het gevolg van het zogenaamde Breitshol-arrest van het EU-Hof van Justitie. Dat noopte de federale regering ertoe een btw-heffing van 21 procent in te voeren op bouwgrond die samen, dus bij dezelfde firma, met een nieuwbouw wordt aangekocht.

Forse factuur

Omdat Vlaanderen op die gronden al 10 procent registratierechten heft, "dreigt de Vlaming met een fors oplopende factuur te blijven zitten, en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn", legt Muyters uit. De Vlaamse regering besliste daarom die registratierechten vanaf 1 januari volgend jaar te laten vallen.

Bouwsector werkt aan oplossing
Dat neemt niet weg dat de Vlaming in dit geval 11 procentpunt meer dreigt te moeten betalen voor zijn bouwgrond. Goed ingelichte bronnen menen echter te weten dat de bouwsector aan een oplossing werkt, waarbij firma's bijvoorbeeld twee aparte nv's zouden kunnen oprichten, zodat de ene de bouwgrond kan verkopen en de andere de nieuwbouw, en de 21 procent-heffing vervalt.

Omdat er "in de praktijk nog een aantal zaken moet worden georganiseerd", kan de Vlaamse regering nog niet zeggen wat de budgettaire impact van haar beslissing zal zijn. Over het dossier wordt ook nog overlegd met de federale regering.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in