Vastgoedprijzen

Geen daling woningprijzen komende jaren

Wonen wordt de komende jaren niet goedkoper. Vergeleken met het buitenland blijft de stijging van de vastgoedprijzen in ons land zelfs redelijk. Dat staat te lezen in een studie die door de zakenkrant L’Echo wordt geciteerd. Bovendien ziet het er naar uit dat de prijzen in ons land aan een inhaalbeweging bezig zijn. Ook Philippe Janssens van studie- en adviesbureau Stadim, gespecialiseerd in vastgoed, verwacht geen daling van de woningprijzen.


Belgen hebben vaak de indruk dat de prijzen op de woningmarkt zo sterk gestegen zijn, dat de aankoop van een woning of een stukje bouwgrond vrijwel onmogelijk is geworden voor gezinnen met een gemiddeld inkomen. Het voorbije jaar zijn de Belgische woningprijzen gemiddeld met 10 procent gestegen en dat zou niet eens onredelijk zijn. De Belgische prijzen passen zich aan aan die van onze Europese buurlanden, die veel hoger liggen. Die inhaalbeweging is nog niet voorbij, volgens L’Echo.

Kunnen we de vastgoedprijzen in België wel echt vergelijken met het buitenland?
“Neen, je moet ook rekening houden met de’ omstandigheden die in elk land verschillend zijn. Ieder land heeft immers een andere fiscaliteit, en die fiscaliteit is vaak mee verantwoordelijk voor hoge prijzen. Zo moeten in Nederland veel minder registratierechten worden betaald, terwijl Nederlanders het geleende bedrag volledig fiscaal in rekening kunnen brengen. In Londen bijvoorbeeld betaal je helemaal geen registratierechten en is de koopkracht veel hoger dan hier."

De markt van de appartementen lijkt stilaan oververzadigd. Daar dreigt de markt ineen te storten?
"Het aanbod aan nieuwe appartementen dreigt veel groter te worden dan de vraag. We zien nu al dat sommige projecten niet afgewerkt raken omdat de appartementen niet verkocht geraken. Een instorting van de appartementenmarkt is niet onmogelijk."

Zien we dat ook in de woningmarkt gebeuren?
"Het ziet er niet naar uit dat de prijzen van woningen op korte termijn gaan dalen. Zo wordt op dit moment de lichtjes hogere rente opgevangen door de langere afbetalingstermijn. De regel is dat je voor elke 5 jaar dat je langer afbetaald, 13 procent meer kan lenen. Vroeger was een afbetaling op 25 jaar echt wel het absolute maximum, nu is 35 jaar al geen uitzondering meer. De prijzen zijn afhankelijk van verschillende parameters: de fiscaliteit, de stand van de rente, de inflatie en de koopkracht. Pas als daar overal iets grondig verandert, kunnen we een prijsdaling verwachten."

Er wordt gesproken over het aansnijden van extra bouwgronden. Kan dat de prijzen beïnvloeden?
"Waarschijnlijk niet. De markt past zich aan. De stijging van de prijzen heeft gezorgd voor kleinere kavels, maar heeft er ook voor gezorgd dat kavels die vroeger niet op de markt kwamen omdat ze vervuild waren, nu wel te koop worden gesteld omdat het nu rendabel is om ze te saneren. Er wordt gesproken over 100 000 extra bouwgronden, maar die zullen waarschijnlijk gespreid over verscheidene jaren op de markt komen. Het is erg de vraag of dat iets aan de prijs zal doen."


Vlamingen bouwen massaal appartementen
Het aantal afgeleverde bouwvergunningen voor appartementen in Vlaanderen is in de eerste helft van dit jaar met 28 procent gestegen tot 14.419.
Vlaanderen was goed voor 80 procent van alle afgeleverde bouwvergunningen voor flats in België (18.237). In Wallonië was er een stijging van 2 procent tot 2.993 en in Brussel zelfs een terugval met 36 procent tot 1.126.
Van een afkoeling was in het tweede kwartaal van 2006 geen sprake. Volgens de federale overheidsdienst Economie blijken in het tweede kwartaal 5,2 procent meer vergunningen te zijn afgeleverd voor appartementen dan in het eerste kwartaal.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in