Kopen en verkopen

Fiscus maakt jacht op verkopers huizen

Wie een huis verkoopt binnen de vijf jaar na aankoop moet volgens de wet belasting betalen op de meerwaarde. Duizenden Belgen hebben dat evenwel de afgelopen jaren nagelaten, zo blijkt uit controles van de fiscus. Staatssecretaris Carl Devlies verordent nu nauwkeuriger onderzoek. Dat moet de schatkist 27 miljoen euro opleveren, zo schrijft De Morgen.


De voorbije maanden werden de gegevens van de betaalde registratierechten en btw voor de jaren 2007 tot 2009 systematisch gekoppeld aan de aangiftes in de personenbelasting. Dat leverde tot dusver 7.336 verdachte dossiers op, waarbij een dossier kan handelen over meerdere verkopen door eenzelfde particulier.

Meer dan de helft van de geselecteerde dossiers zijn inmiddels afgehandeld. In 1.833 gevallen bleek er uiteindelijk niets aan de hand te zijn, in de andere 2.172 dossiers was wel degelijk belasting op de meerwaarde verschuldigd.

Voorzichtige ramingen gaan uit van een voorlopige extra opbrengst voor de schatkist van minstens 15 miljoen euro. De verwachtingen zijn echter dat de actie ruim 27 miljoen euro zal opleveren.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in