Kopen en verkopen

Energiezuinige woningen vinden sneller een koper

Wie een energiezuinige woning op de markt brengt, kan die doorgaans sneller van de hand doen en krijgt een prijs die dichter bij de vraagprijs ligt. Dat blijkt uit cijfers die makelaarsnetwerk ERA voorstelde over de vastgoedmarkt.


Sinds 2008 is een energieprestatiecertificaat (EPC) in Vlaanderen verplicht bij verkoop of verhuur. Het drukt de energiezuinigheid van een woning uit in een cijfer van 0 tot 700.
Uit de ERA-cijfers blijkt dat van de huizen amper 1 procent onder de norm van 150 zit, terwijl dat bij de appartementen 15 procent is. Nog eens 45 procent van de huizen en bijna 70 procent van de appartement behaalt een score tussen 150 en 450.


Langere verkooptermijn

Opvallend is dat woningen die minder energiezuinig zijn, tot dubbel zo lang te koop staan. Zo staan huizen en appartementen met een score onder de 150 gemiddeld 100 dagen te koop of minder lang dan gemiddeld. Die termijn klimt naarmate de scores verslechteren, tot 150 dagen voor appartementen boven de 700-norm.

Ook het verschil tussen vraag- en verkoopprijs is minder groot bij energiezuinige woningen. "Gemiddeld gaat het om een verschil van zowat 11 procent voor een woning, maar voor goed geïsoleerde woningen loopt dat terug tot 9 procent terwijl het voor de minst energiezuinige woningen stijgt tot 15 procent."


Jongeren kopen

Het makelaarsnetwerk presenteerde ook voor het eerst ook cijfers over leeftijden. Daaruit blijkt onder meer dat jongeren onder de 25 jaar meer en meer kopen in plaats van te huren.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in