Kopen en verkopen

Een te renoveren huis verkoopbaar maken

Wil je een huis verkopen dat helemaal of gedeeltelijk gerenoveerd moet worden? Dat is niet makkelijk. Kopers zien de mogelijkheden niet. Ze kunnen moeilijk door de gebreken heenkijken. En wat gaat de renovatie kosten? De vastgoedstylist geeft tips hoe je een te renoveren huis verkoopklaar en daarmee verkoopbaar maakt.

Leeg en kaal

Maak allereerst het hele huis zo leeg en kaal mogelijk. Verwijder meubels. Maak keuken, badkamertoilet en garage volledig leeg. Steek vervolgens afgebladderde verf van muren, plafonds en schrijnwerk. Trek vuile of kapotte vloerbekleding eruit. Betere een kale plankenvloer dan een vies tapijt. Zijn er onafgewerkte klussen? Verwijder wat je bent begonnen. De koper zal er waarschijnlijk toch iets anders mee willen doen.

Wit

Overschilder (fel) gekleurde muren met een witte verf. Verf indien nodig ook gedateerde tegels van keuken en badkamer wit. Daar bestaat speciale, en dus iets duurdere, tegelverf voor. Als het huis niet meer gebruikt wordt volstaat latex ook.

Lees ook:

Inrichten

Zo. Je huis is klaar voor renovatie. Maar een leeg huis verkoopt nog steeds moeilijk. De ruimtes lijken kleiner als ze leeg zijn en het huis mist sfeer.

Lees ook: Waarom een lege woning niet goed verkoopt

Om kopers dus te helpen om de mogelijkheden van jouw huis te laten zien kun je je huis dus het beste inrichten. Hoe? Daar zijn verschillende opties voor:
 

Optie 1: digitaal

Waarschijnlijk de goedkoopste optie om je huis in te laten richten is digitaal. Een vastgoedstylist, een interieurvormgever of een interieurarchitect kan op basis van een plattegrond een 3-dimensionaalbeeld maken van (enkele ruimtes van) jouw huis. Zo kun je kopers laten zien hoe je huis er na renovatie uit zou kunnen zien.

Nadeel is dat de koper niet echt door de ingerichte ruimtes kan wandelen. Het huis is bij bezichtiging nog steeds sfeerloos en het is de vraag of het budget van de koper deze renovatie toelaat.

Optie 2: karton

Je kunt je lege huis ook (gedeeltelijk) inrichten met kartonnen meubels van bijvoorbeeld Cubiqz . Ook een gedateerde keuken kun je vervangen door een modern alternatief van karton. Zo toon je de mogelijkheden van de keukenruimte zonder enorm te moeten investeren. De kartonnen keuken is bijna niet van echt te onderscheiden!

Een inrichting met karton is relatief goedkoop. De kartonnen modules kun je altijd plaatsen. Ook op onafgewerkte vloeren. Voor het meest sfeervolle resultaat kleed je de kartonnen meubels aan met echte accessoires. Vraag een Cubiqz-stylist naar de prijzen en mogelijkheden.

Optie 3: meubelhuur

Dan bestaat ook nog de mogelijkheid om een volledig meubelpakket te huren. Voor een vast bedrag huur je meubels en accessoires voor je volledige huis.

Je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld alleen de benedenverdieping in te laten richten. Een ingerichte huis heeft sfeer en toont veel beter de mogelijkheden van je huis. Zelfs als de badkamer gedateerd is en de vloer kaal is.
 

Uiteraard is ieder huis en iedere situatie anders. Vraag advies aan een vastgoedstylist wat jij het beste kunt doen om jouw te renoveren huis verkoopbaar te maken. Geen tijd om zelf aan de slag te gaan? De meeste vastgoedstylisten kunnen ook de uitvoering van alle werken verzorgen.

Auteur: Annelies van de Broek - Vermeulen - juni 2013

Identikit vastgoedspecialist Annelies van de Broek-Vermeulen
 

Annelies is van huis uit communicatie adviseur. Maar sinds 2010 vertaalde ze haar liefde voor huizen in een job als vastgoedstylist en interieurstylist. Ze werkt zowel in opdracht van professionele opdrachtgevers als particulieren.

Lees de teksten van de vastgoedspecialist >> 

 
 
 

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in