Kopen en verkopen

De Vastgoedstylist: Look van huis beïnvloedt koopgedrag kijker

De kleren maken de man. En dat geldt ook voor een huis. Want hoe een huis er uitziet en hoe het ruikt, heeft invloed op de bereidwilligheid van een kijker om te kopen of niet te kopen. Vastgoedstyliste Annelies van den Broek-Vermeulen vertelt met welke elementen je rekening moet houden als je je huis vlot wilt verkopen.

In een huis met een aangename sfeer wil je langer blijven, dat heb je vast al zelf kunnen vaststellen. Een huis dat goed aanvoelt, nodigt kopers dus eerder uit om een bod te doen. Want ze willen nóg langer blijven! De bereidwilligheid van een koper om een bod te doen op jouw huis hangt dus samen met de beleving van jouw huis. Hoe die beleving beïnvloeden? Door de zintuigen van de koper positief te prikkelen.  Enkele elementen op een rij waardoor de kandidaat-koper je huis sneller wilt kopen.
 

Ruiken

Ieder huis ruikt anders. Soms overheerst de geur van bijvoorbeeld  huisdieren of  een niet goed werkende afvoer. Dat is niet alleen vervelend; een kijker ruikt dat meteen en ervaart dat niet als positief. Maar ook een luchtverfrisser valt direct op. Los eventuele problemen met afvoeren dus op. Verwijder tijdelijk alle dieren en hun benodigdheden. Gooi de ramen open en verlucht zo je huis op een natuurlijke manier voor er kijkers komen. Als je een huis wilt verkopen moet je huis eigenlijk zo neutraal mogelijk ruiken. Een frisse bos bloemen en versgezette koffie doen het altijd goed!
 

Zien

Een kijker interpreteert een schoon en opgeruimd interieur als weerspiegeling van een goede staat van onderhoud. En een kijker is nu eenmaal eerder geneigd een bod uit te brengen op een huis waar goed voor gezorgd is. Want dat geeft meer zekerheid over wat hij precies koopt. Als de sfeer in jouw huis daarbij ook nog eens warm en aangenaam is, dan voelt de kijker zich gemakkelijk thuis en zal hij ook sneller geneigd zijn een bod te doen.
Een inrichting die neutraal is, maakt het de koper bovendien makkelijker om de mogelijkheden van jouw huis te zien. Je valt hem tenslotte niet lastig met jouw persoonlijke voorkeuren, verzamelingen en smaak.
 

Voelen

Je huis moet dus schoon en opgeruimd zijn. Maar sla niet door. In een té opgeruimd huis voelt een kijker zich niet op zijn gemak. Hij is bang om iets vies te maken of om te stoten.
Daarnaast moet de temperatuur in je huis wel aangenaam zijn. Niemand voelt zich thuis in een kil huis. Een kijker wil zo snel mogelijk weg, weer de warmte in. Verwarm je huis dus, ook als het leeg staat!
Het kleurgebruik in huis heeft ook invloed op de beleving van je huis. Een huis met veel koude kleuren (wit, blauw) voelt ook kouder aan. Dat is niet aangenaam. Je zult de verwarming dus een graadje hoger moeten zetten, als je een huis wilt verkopen dat koude kleuren in het interieur heeft.
 

Horen

Het laatste zintuig dat je positief wilt beïnvloeden is het geluid. Trakteer bezoekers dus op een aangename achtergrond muziek. Zet geen uitgesproken muziek op, zoals zwaar klassiek of hard rock. Een populaire radiozender met zo min mogelijk reclame voldoet prima.
De ligging van je huis bepaalt natuurlijk ook de aanwezigheid van omgevingsgeluiden. Niet iedereen vindt dezelfde geluiden storend. Maar een spoorweg of de snelweg vlakbij is over het algemeen geen pluspunt. Verdoezel dit niet door de tv of radio keihard te zetten. Blijf altijd eerlijk.
 

Frisse wind!

Laat dus (letterlijk en figuurlijk) een frisse wind door je huis waaien en schakel een vastgoedstylist in om je huis verkoopklaar te maken. Een stylist zorgt dat alle bovenstaande elementen kloppen.

Auteur: Annelies van de Broek-Vermeulen - mei 2013

 

 

Identikit vastgoedspecialist Annelies van de Broek-Vermeulen
 

Annelies is van huis uit communicatie adviseur. Maar sinds 2010 vertaalde ze haar liefde voor huizen in een job als vastgoedstylist en interieurstylist. Ze werkt zowel in opdracht van professionele opdrachtgevers als particulieren.

Lees de teksten van de vastgoedspecialist >> 

 Website
 Twitter
 Facebook

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in