Kopen en verkopen

Controles duiden op goede naleving van EPC-regelgeving

9 op de 10 woningen die te koop of te huur worden aangeboden, beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC). Ook in iets meer dan 8 op de 10 immozoekertjes kunnen potentiële kopers of huurders zeer duidelijk terugvinden hoe energiezuinig of -verslindend de woning is die aangeboden wordt. Dat blijkt uit recente controles die het Vlaams Energieagentschap (VEA) onder meer uitvoerde bij tal van vastgoedmakelaars.
In 2013 voerde het VEA 3.259 controles uit op aanwezigheid van het EPC bij het te koop en te huur stellen van woningen. Van de gecontroleerde woningen beschikte 94 procent bij een eerste controle over een EPC. De meeste controles gebeurden op basis van advertenties in weekbladen, kranten en immosites. Daarnaast werden ook 391 controles ter plaatse uitgevoerd, waarbij 82 procent meteen over een EPC bleek te beschikken.
Vervolgens werden ook 3.138 advertenties gecontroleerd op de vermelding van de EPC- score en het adres of de unieke score. Daarvan waren 2.610 advertenties correct, oftewel 83 procent.

Preventieve screenings

Twee jaar na de invoering stellen we vast dat de Vlaamse vastgoedmakelaars de consument goed informeren over de EPC-score van elke woning die in de etalage staat. Eén van de belangrijke oorzaken van die positieve score zijn de preventieve screenings van de sector, waarbij de websites van ruim 5000 vastgoedmakelaars werden gecontroleerd. Dat de regelgeving nu goed wordt nageleefd, neemt niet weg dat de Confederatie van Immoberoepen zal blijven sensibiliseren.
 
Daarnaast vraagt de Confederatie van Immoberoepen de Vlaamse minister van Wonen en Energie om de vastgoedmakelaars toegang te geven tot de EPC-databank zodra deze is opgevat als authentieke gegevensbron. Het is voor vastgoedmakelaars immers cruciaal om in het kader van een efficiënt verkoopproces onmiddellijk te kunnen nagaan of er voor een bepaalde woning een EPC werd afgeleverd. Net zoals makelaars de inhoud en de datum van het certificaat moeten kennen. Een elektronische ontsluiting zou dan ook aangewezen zijn om vlot toegang te krijgen tot de nodige informatie.
 
Bron: CIB

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in