Kopen en verkopen

Cash betalen verboden bij aankoop vastgoed

Vanaf 2014 mag bij de aankoop van vastgoed niet langer een deel van de aankoopsom met cash geld worden betaald. Dat maakte het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) bekend en is bevestigd door staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) aan de Coreliokranten.


"We hebben eerder al een wetsbepaling bekendgemaakt die betalingen met cash geld nog dit jaar beperkt tot een bedrag van 5.000 euro", zegt Crombez in de krant. "Vanaf 2014 mag er niet langer meer dan 3.000 euro cash over de toonbank gaan. Voor de vastgoedsector gaan we inderdaad nog een stap verder: vanaf 2014 komt er een volledig verbod op betaling in contanten."

Volgens Crombez is deze regeling de logica zelve. Hij wijst erop dat bij de aankoop van vastgoed maximaal 10 procent van de aankoopprijs cash mocht worden betaald, met nu nog een maximum van 15.000 euro. "Aangezien het maximale cashbedrag vanaf 2014 wordt teruggebracht tot 3.000 euro, zou het enkel nog gaan over huizen of woningen van 30.000 euro of minder. Daarom hebben we maar ineens een volledig verbod ingevoerd."


Ondergrondse economie

Met deze maatregelen rond cashbeperkingen wil de regering witwaspraktijken voorkomen. Volgens Crombez circuleert er nu opnieuw veel zwart geld, sinds de opheffing van het bankgeheim. "Dat is de motor van een ondergrondse economie die we willen stilleggen", klinkt het.

Maar of met deze maatregel betalingen met zwart geld in het vastgoedcircuit helemaal tot het verleden behoren, wordt door specialisten betwijfeld. Het BIV wil de maatregel eerst nog verder bestuderen voor het een standpunt inneemt.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in