Vastgoedprijzen

Belgisch vastgoed te duur?

Het zakenmagazine The Economist publiceert een opvallende grafiek (betaalde toegang) waaruit moet blijken dat de prijs van het vastgoed in ons land in verhouding tot de omliggende landen en de VS tussen 1990 en 2009 het meest is gestegen. Het tijdschrift hanteert verschillende parameters, waaronder de prijs vergeleken met het gemiddelde inkomen.

Op zijn blog Econoshock schrijft econoom Geert Noels (Econopolis) dat de grafiek hem verbaast. Noels heeft niet de indruk dat het Belgische vastgoed duurder is geprijsd dan in andere landen. ‘Het is mogelijk dat hier en daar wat overwaardering bestaat in een aantal segmenten, maar een huizenbubbel zou me verwonderen,' schrijft Noels.

 

Scheefgroei

Vorige maand nog zei collega-econoom Ivan Van de Cloot van de denkgroep Itinera, in het weekblad Trends dat de huizen in ons land nog altijd 20% te duur zijn. Hij hield bij de prijsbepaling van de woningen rekening met de verdisconteerde cashflow of de huurinkomsten die een koper ontvangt of niet moet betalen omdat hij eigenaar is. 'De huurprijzen namen de voorbije jaren gemiddeld toe met 2 procent, terwijl de woningprijzen met 6 tot 10 procent stegen. De markt is fundamenteel scheefgegroeid. Jonge gezinnen betalen gewoon te veel voor hun woning'.

 

Vastgoed houden

Uit cijfers van online makelaar Directmakelaar.be bleek eind januari dat het aanbod aan particuliere woningen sinds mei vorig jaar met 26 % is gedaald. Daarbij wordt opgemerkt dat een aantal eigenaars sneller dan vroeger de vraagprijs van hun woning terugschroeven omdat ze beseffen dat er anders geen koper zal worden gevonden, maar ook beslissen vele mensen om hun woning niet langer te koop aan te bieden. Door de druk op de prijzen is men immers sneller geneigd om zijn vastgoed bij te houden en de kat uit de boom te kijken.

 

Bron: Express.be, vrijdag 12 februari 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in