Kopen en verkopen
Vastgoedmakelaars

Belgen die hun woning zelf verkopen zonder makelaar, mogen dat pas doen vanaf 18 mei

Particulieren die hun woning zonder vastgoedmakelaar verkopen mogen pas vanaf 18 mei opnieuw kandidaat-kopers ontvangen en rondleiden in hun woning. Dat stelt het Vlaamse bedrijf Hello Home, dat gespecialiseerd is in particuliere vastgoedverkopen, en de vraag voorlegde aan de FOD Economie en het kabinet van federaal minister Nathalie Muylle. Over die datum was er nog heel wat twijfel en onzekerheid. Professionele vastgoedmakelaars mogen immers al een weekje vroeger opnieuw huisbezoeken organiseren. 

In België wordt ongeveer de helft van alle woningen verkocht zonder tussenkomst van een makelaar. Die particuliere verkopers stellen zich sinds kort heel wat vragen, zo merkten ze op bij Hello Home, een bedrijf dat particulieren in gans België helpt om hun woning zonder makelaar te verkopen. De vragen varieerden van “wanneer mag ik kandidaat-kopers opnieuw ontvangen in mijn woning?” over “welke maatregelen moet ik nemen om de veiligheid te garanderen?” tot “is het nu wel het goede moment om te verkopen?”.  

“Mensen stellen zich vragen omdat er tot nu toe vooral duidelijkheid is voor zij die met een makelaar verkopen, maar er zijn natuurlijk ook heel wat mensen die op eigen houtje verkopen. Voor die mensen is het nu ook klaar en helder: huisbezoeken bij particuliere verkopers zijn pas vanaf 18 mei opnieuw toegestaan. Al zijn daar wel een reeks voorwaarden aan verbonden, zoals handen wassen vóór en na het bezoek, het dragen van een mondmasker en minimaal 1,5 meter afstand te houden, geen deuren of voorwerpen aanraken en geen pand bezoeken als jij of één van de andere leden van je gezin zich ziek voelt.”

Michèle Lossy, Hello Home

Meer controle

Wie zijn woning zonder makelaar verkoopt, kiest ervoor om zelf de rondleiding te organiseren, maar spaart onder meer wel een commissie uit. Bij Hello Home merken ze op dat juist door de coronacrisis de verkopers enerzijds zelf meer controle willen houden over de huisbezoeken en anderzijds het voor sommigen noodgedwongen nodig zal zijn om bij de verkoop op alle kleintjes te letten. En dus is zo’n besparing op de commissie voor sommige verkopers welkom, aldus Michèle Lossy. Zeker nu de economie zware klappen krijgt. 

“Wie zijn woning verkoopt zonder makelaar kan gemakkelijk € 6.000 tot € 20.000 besparen, uiteraard naargelang de prijs van de woning. Bovendien is de periode mei-juni ook de beste periode om je woning te verkopen. Niet verwonderlijk, want de zon schijnt al wat meer en de natuur toont zich van zijn mooiste kant, waardoor je woning optimaal tot zijn recht komt.”

Michèle Lossy, Hello Home

Omdat particuliere verkopers toch nu al ook met de verkoop zouden kunnen starten, biedt Hello Home de productie van virtuele rondleidingen en 3D plannen gratis aan. Dat maakt het voor kandidaat-kopers nog makkelijker de woning eerst grondig digitaal te bezoeken alvorens een fysiek plaatsbezoek vast te leggen. En op die manier helpen we toch ook om het sociale contact de komende dagen en weken nog altijd tot het essentiële te beperken”, zo luidt het. 

Bron: Bereal. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in