Vastgoedprijzen

Appartement aan zee wordt nog altijd duurder

Goed nieuws voor wie een appartement of villa aan de kust heeft: in nagenoeg alle kustgemeenten zijn ook in 2011 de prijzen blijven stijgen. De enorme stijgingen van de voorbije tien jaar zijn wel voorbij, maar de kust verslaat toch moeiteloos de inflatie én de rest van het land.
De Vlaamse kust blijft in trek bij mensen met centen. Vorig jaar werden er voor bijna 1,4miljard euro aan bestaande kustappartementen (de zogenoemde secundaire markt) verkocht.

Voeg daar nog de nieuwbouwflats en de villa's bij, en je komt al gauw aan ruim 2miljard euro, zo blijkt uit de cijfers van de FODEconomie, die zakenblad Trends kon inkijken.

Bredene en De Haan primus

In zo goed als alle kustgemeenten werden appartementen in 2011 duurder. De referentieprijs (zie grafiek) voor een appartement in Bredene klom het voorbije jaar 10procent hoger. Ook Knokke-Heist (+8 %), De Haan (+8 %) en Oostende (+7 %) verslaan moeiteloos de inflatie. Negatieve uitschieters zijn Koksijde (-1%) en Middelkerke, dat ter plaatse trappelt.

‘De activiteit op de secundaire markt daalde wel met 4procent tot 5.390verkopen', zegt vastgoedspecialist Laurenz Verledens van Trends. ‘Maar eigenlijk blijft de schade nog verrassend beperkt. Het aantal transacties haalt niet meer het niveau van de topjaren 2004, 2005 en 2006, maar de markt is zeker niet ineengestort. Hetzelfde geldt voor de prijzen: de hausse uit de gouden jaren is voorbij, maar in de voorbije vijf jaar dikten de prijzen van appartementen aan de kust toch nog met 23 procent aan.'

Stijging van 20%

Bij de villa's is De Haan-Wenduine de sterkste stijger van 2011: daar stegen de prijzen liefst 20procent in 2011, na een dipje in 2010. In dit vastgoedsegment zit Bredene in het kamp van de verliezers (-1%), al is het vooral Middelkerke-Westende dat flink achteruitboert (-12%). Het relatief oudere vastgoedpatrimonium, de concurrentie van Oostende, de ietwat achterblijvende stadsvernieuwing en de lange zeedijk – waardoor het winkel- en horeca-aanbod verspreid is – zouden verklaren waarom Middelkerke de goedkoopste gemeente van de kust is en blijft.

Toch lijkt de tijd van de fenomenale prijsstijgingen met dubbele cijfers stilaan voorbij. Bij de appartementen kent enkel Bredene nog een prijsstijging van exact 10procent. Bij de villa's halen nog vier kustgemeenten een groei van boven de 10procent. Al zal dat de meeste eigenaars worst wezen: ‘Vastgoedbeleggers die tien jaar geleden aan de kust kochten, zullen wellicht niet klagen over de waardeontwikkeling van hun pand. Voor de periode 2001-2011 tonen de statistieken voor appartementen aan de kust een prijsstijging van 122procent. Voor heel Vlaanderen bedroeg de prijstoename van appartementen in dezelfde periode ‘slechts' 103procent', zegt Laurenz Verledens. Ook nu weer is Bredene top of the bill: de voorbije 10jaar kenden appartementen er een spectaculaire waardestijging van 207procent, of een verdrievoudiging.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in