Vastgoedprijzen

Alleen villa werd goedkoper

De daling van vastgoedprijzen door de crisis is alweer voorbij. Vorig jaar gingen de gemiddelde verkoopprijzen van huizen, appartementen en bouwgronden, ondanks de crisis, maar een heel klein beetje omlaag of zelfs licht omhoog. Alleen villa's werden in 2009 echt goedkoper.
In de eerste zes maanden van 2009 lagen de gemiddelde verkoopprijzen op de Belgische vastgoedmarkt merkelijk lager dan in de laatste twee kwartalen van eind 2008.

 

Voor het eerst sinds lange tijd was er sprake van dalende verkoopprijzen voor alle soorten vastgoed: woonhuizen, villa's, appartementen en bouwgronden. Maar uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie blijkt dat die dalende trend in de tweede jaarhelft van 2009 weer omgebogen werd, zodat bijvoorbeeld de gemiddelde prijs voor een huis in ons land eind vorig jaar op 175.156 euro lag, of zelfs ietsje hoger dan eind 2008 (172.316 euro).

 

Prijsstijging bouwgronden

Over het gehele jaar bekeken lagen de huizenprijzen gemiddeld 0,4 procent lager dan in 2008. Dat was vooral te merken in Brussel en Wallonië, want in Vlaanderen werden ‘gewone' woonhuizen vorig jaar gemiddeld 1,1 procent duurder.
Eenzelfde trend bij de appartementen en bouwgronden. Ook daar is de daling van de verkoopprijzen weeral verleden tijd. Op jaarbasis bekeken werden appartementen vorig jaar 2 procent duurder (in Vlaanderen zelfs 2,8 procent) en bouwgronden gingen liefst 11,8 procent in prijs omhoog.

 

Gemiddelde verkoopprijs

In Vlaanderen lag de gemiddelde verkoopprijs van een appartement eind vorig jaar op 189.497 euro, net iets meer dan de prijs van een woonhuis (186.238 euro). Voor bouwgrond betaalde je in Vlaanderen eind vorig jaar gemiddeld 147,3 euro per vierkante meter. In Wallonië was dat... 46,6 euro.
De prijzen van het duurdere segment —de villa's en landhuizen— gingen vorig jaar wel omlaag, met 4,9 procent. Eind 2008 betaalde je voor een villa in Vlaanderen gemiddeld 333.814 euro, eind 2009 was dat 324.651 euro.

 

Duurste en goedkoopste gemeente

Volgen de FOD Economie is Vlaams-Brabant met grote voorsprong de duurste vastgoedprovincie in Vlaanderen als het gaat om huizen, villa's en bouwgrond. Appartementen zijn het duurst in West-Vlaanderen. In Wallonië gaat Waals-Brabant met de duurste verkoopprijzen lopen.
De nationale rangschikking van de duurste gemeenten wordt aangevoerd door Brusselaars: Sint-Pieters- en Sint-Lambrechts-Woluwe en Elsene. De duurste Vlaamse vastgoedgemeente, Kraainem, staat nationaal op nummer 9. Na Kraainem volgt in Vlaanderen Knokke-Heist. De top20 van goedkoopste gemeenten is een exclusief Waalse aangelegenheid. In Colfontaine kost een huis amper 84.845 euro. In de goedkoopste Vlaamse gemeente, Spiere-Helkijn, is dat 111.177 euro.
 

 

Bron: De Standaard, zaterdag 24 april 2010 - Auteur: (jir)

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in