Vastgoedprijzen

Afgelegen wonen dan toch niet duurder?

Het zit er bovenarms op tussen N-VA en CD&V na de uitspraken van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters. De N-VA-minister verklaarde vandaag in het Vlaams Parlement dat er geen belastingverhoging komt voor wonen in landelijk gebied, nu niet en niet in de toekomst. Daarmee komt Muyters terug op uitspraken die hij eerder deed in De Morgen.
Begin deze week liet Muyters in De Morgen verstaan dat afgelegen wonen duurder zou worden. "Wie er bijvoorbeeld voor kiest om ergens helemaal op zichzelf te gaan wonen, zal dat voelen in zijn portemonnee." Zo zouden mensen in afgelegen gebieden bijvoorbeeld meer betalen voor postbedeling of voor nutsvoorzieningen.

CD&V in de aanval

De uitspraken van Muyters veroorzaakten - zeker met de lokale verkiezingen van zondag in het vooruitzicht - een zenuwachtig en soms bits debat in het Vlaams Parlement. Een groot deel van de kritiek kwam van coalitiepartner CD&V. Zo sprak Jan Verfaillie van de invoering van een 'Muyters-taks voor wonen in buitengebied' en drong Lode Ceyssens erop aan dat Muyters zijn woorden in de krant zou intrekken.

Eric Van Rompuy haalde in het Canvas-programma Villa Politica dan weer snoeihard uit naar coalitiepartner N-VA. Van Rompuy vindt dat de N-VA de CD&V frontaal aanvalt en dat de Vlaamse regering op die manier niet houdbaar is. "N-VA weet heel goed dat ze niet sterk staan op het platteland, in tegenstelling tot CD&V. Dit is een frontale aanval op onze partij", sneerde Eric Van Rompuy in Villa Politica.

De CD&V'er pikt de houding van de N-VA niet meer. Van Rompuy ziet ook mogelijke problemen in de Vlaamse regering. "Die dubbelzinnigheid kan niet blijven duren. Als ze op die manier verder gaan met de CD&V frontaal aan te pakken, is dat niet houdbaar", klonk het.

Muyters krabbelt terug

Ondertussen heeft Muyters zijn woorden teruggenomen. Om de gemoederen te sussen, moest hij meermaals herhalen dat hij helemaal niet van plan is om wonen in afgelegen gebied extra te gaan belasten. "Nu niet en niet in de toekomst", klonk het. De N-VA-minister herhaalde ook dat hij de vrije woonkeuze niet wil inperken en dat hij enkel een discussie over het toekomstig ruimtegebruik wil opstarten.

Bart Martens (sp.a) drong er bij Muyters op aan om niet zozeer te kijken naar het ontmoedigen van wonen in afgelegen gebied, maar om het stedelijk wonen te stimuleren. Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij liet een gelijkaardig geluid horen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in