Kopen en verkopen

Absolute topzomer voor vastgoed

De voorbije zomer, normaal een kalme periode, was een absolute topperiode voor vastgoedtransacties. Dat blijkt uit de notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Het aantal vastgoedtransacties in het derde kwartaal steeg met 4,3 pct ten opzichte van vorig jaar.
Vooral juli en augustus waren drukke maanden: er waren 22,6 pct meer transacties in juli. In augustus waren dat er 1,7 pct meer. "Opmerkelijk hoge cijfers", luidt het bij de federatie. Het is al van 2009 geleden dat er zo'n hoog niveau van transacties in het derde kwartaal voorviel. Bovendien was 2009 een bijzonder jaar, omdat men juist uit de financiële crisis kwam.

Lage rentevoeten

Bart Van Opstal van de federatie ziet twee redenen: de historisch lage rentevoeten, en het hoge aantal investeerders actief op de markt: "spaargeld wordt in bakstenen gestoken".

In september is er echter een daling van het aantal transacties. Het blijft afwachten of het hier om een trendbreuk gaat.

Prijzen appartementen

De prijzen van appartementen stagneerden. De prijzen van woningen trekken opnieuw duidelijk aan. De gemiddelde prijs van een appartement bedraagt 199 682 euro (+0,5 pct). Een woonhuis kost nu gemiddeld 232 486 euro: +1,7 pct. Na de daling in het eerste kwartaal, herstelden de prijzen van huizen in het tweede kwartaal. En dat blijkt zich in het derde kwartaal dus voort te zetten.

Meer info: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in