Aanbevolen partners

samsung logo
De slaapkamer

Waar komt de dressing?

Traditioneel wordt een dressing ingericht in een aparte kamer. Bij nieuwbouw kunt u de ruimte meteen mee inplannen. In een bestaande woning kan eventueel een oude kinderkamer, bureau of logeerkamer opgeofferd worden

Waar de dressing vestigen?

 • Let er op dat de dressing in de buurt van de slaapkamer en de badkamer ligt. Een aparte verbinding van de dressing naar de badkamer is daarbij handig. Zo moet u niet altijd opnieuw de slaapkamer door om iets uit de dressing te halen.
 • Als er geen aparte kamer beschikbaar is kunt u de dressing ook in de slaapkamer zelf integreren: schuif bv. het bed 2 meter van de muur, maak een afscheiding (met een valse tussenwand, een scherm of een kast) en richt daarachter de dressing in.
 • Kleine slaapkamer? Investeer in elk geval in een kast op maat waarvan u de binneninrichting ook naar eigen wens kunt invullen.

Dressing vlakbij de wasplaats

Helemaal ideaal is: de dressing tussen de slaapkamer en de badkamer, met aangrenzend de wasplaats.

Voordeel: Alle handelingen die het linnen moet ondergaan zijn ondergebracht op één woonniveau, maar in aparte ruimtes, zodat het vocht van wasplaats en badkamer niet in contact komt met de kleding.
Nadeel: Dit woonniveau neem grote proporties aan als je hier ook de tweede en eventueel derde slaapkamer wilt huisvesten

Dressing combineren met wassen en strijken?

Ja, in de dressing kun je ook de wasmachine, de wasdroger, het droogrek en de strijkplank integreren.
 • Alle handelingen die te maken hebben met kleding – aankleden, uitkleden, wassen, drogen, strijken – gebeuren op één plaats. Zo hoef je niet met vuile was te zeulen en kan na de strijk de schone was meteen weer de kast in.
 • Andere ruimtes blijven gespaard van rondslingerende kledingstukken. Slaapkamer en badkamer worden weer iets ordelijker.
Neen, de wasmachine en de wasdroger breng je best onder in een aparte ruimte. Want:
 • Met de wasmachine en de wasdroger breng je vochtige lucht in je dressing. Dat kan schadelijk zijn voor je kleding en voor het interieur van de dressing (schimmels), als de ruimte niet goed verlucht kan worden.
 • Voor de wasmachine heb je watertoevoer en waterafvoer nodig, iets dat niet altijd voorzien is in een dressing
 • In de ruimte waar de wasdroger staat, komt een goede ventilatie van pas om de warme, vochtige lucht af te voeren
 • Wie de was graag buiten droogt, moet een hele afstand afleggen tussen tuin of terras en dressing met wasmachine
 • De was drogen op een droogrek in de dressing kan als de ruimte goed verlucht wordt. Maar zo een wasrek staat al snel in de weg.

Dressing op de verdieping van slaapkamer en badkamer

met een linnenkoker naar de wasplaats beneden, net onder de dressing.

Voordelen:
  • De vochtige wasplaats blijft zo mooi gescheiden van de droge dressing.
   Je hebt niet zoveel ruimte nodig op de slaapverdieping en de vuile was kan toch vrij gemakkelijk getransporteerd worden.
  • Met de schone was kun je vanuit de wasplaats beneden ook makkelijker naar buiten, naar de waslijn in de tuin of het droogrek op het terras.
  • Als je graag beneden strijkt, in de wasplaats, de keuken of de woonkamer, is het handiger als wasmachine en wasdroger daar in de buurt staan.
  Nadeel
  • De gestreken en geplooide was moet je terug naar boven brengen om in de dressing op te bergen.

    

   Andere functies waarmee je een dressing kunt combineren

   Slapen

   Als de slaapkamer groot is, kun je deze opdelen met een kastenwand. Tegen de achterwand van de kasten kun je het bed zetten, zodat je twee ruimtes krijgt.

   Logeerkamer

   In de kastenwand kun je een opklapbed laten inbouwen. Heb je meer ruimte, dan kun je één muur van de dressing vrij houden voor het logeerbed

   Make-up

   Als je de dressing ook gebruikt voor het opbergen van make-up en juwelen, dan is een kaptafel een handig en leuk extraatje, zeker als je hiervoor in de badkamer geen plaats hebt. Zo wordt de dressing echt een persoonlijke kamer gewijd aan de persoonlijke verzorging.

   Werken

   Voorzie een of twee kolomkasten voor de opberging van administratieve documenten. Tegen de muur onder het raam kun je een bureautafel zetten. Of, als je de dressing nog gaat inrichten: laat een kast ontwerpen met een uitklapbaar bureau er in.

   Sporten

   Beschik je voor de dressing over een grote ruimte, dan kun je in het midden een fitnesstoestel of sportmatje kwijt. Zorg voor een aansluiting voor tv en muziek en je hebt dubbel plezier van je dressing.

   Strijken

   Een goed verluchte dressing met rechtstreeks daglicht kan zeker ook dienen als strijkkamer. Strijken met stoom vraagt wel om een goede afvoer van de vochtige lucht, om zo schimmels en vochtplekken te voorkomen.

   Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

   Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

   Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in