Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Vertrouw op je gevoel

Kleuren kiezen: we staan er meer dan eens voor in een mensenleven. Niet iedereen heeft de gave om de juiste kleuren op de juiste manier en plaats toe te passen. Samen met Akzo Nobel – producent van de Levis-verven – wil Habitos.be daar verandering in brengen. We riepen de verfadviseur in het leven. Op maandelijkse basis geeft ze je nuttige tips over kleurgebruik en verf.

Trends bepalen dikwijls het kleurgebruik. Toch moet je voor het kiezen van een basiskleur volledig afgaan op je eigen smaak en gevoel. Bovendien is een kleur kiezen niet zo moeilijk als je denkt, vertrouw op je gevoel! We zetten je op weg met deze tips.

De relaxtechniek

Sluit je ogen en zoek in gedachten een plaats waar je je 100% goed voelt, een plek op aarde waar je je helemaal op je gemak voelt. Je zult zien dat het bijna altijd een kleurrijk plekje in de natuur is: de azuurblauwe zee, een frisgroene weide of een rood klaprozenveld. Houd die kleur vast, open je ogen en zoek een foto, een schilderij of een voorwerp waarop je die kleur terugvindt. Dit is jouw kleur, durf ervoor te kiezen.

Het kleurenboekje

Neem een leeg schriftje en kleef er allerlei items in met kleuren of kleurencombinaties die je aanspreken. Dat kan een stukje inpakpapier zijn, een lintje, een postkaart of een knipsel uit een tijdschrift. Alles kan. Na een tijdje zul je merken dat dezelfde kleuren steeds weer terugkomen. Dat is dan je favoriete kleur die kan dienen als basiskleur.
Er zullen altijd wel genoeg rationele argumenten zijn om die kleur niet te kiezen. Laat de twijfel niet binnensluipen. Ga voor jouw kleur, je zult je er goed bij voelen, gegarandeerd!

Breng leven in de ruimte

Sommige kleuren kunnen het héél goed met elkaar vinden. Andere kunnen elkaar dan weer niet uitstaan... Hoe dan ook, kleuren combineren brengt leven in een ruimte. Meer kleuren durven combineren, lijkt voor velen onoverkomelijk. Daarom hierna een overzicht van hoe je kleuren kan combineren. De kleurencirkel kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

Ton sur ton

Bij ton sur ton (toon op toon) breng je dezelfde kleur op verschillende materialen aan, zoals houtwerk en muren, waardoor je een andere lichtweerkaatsing krijgt. Je kunt ook de kleurnuances, ontstaan door het licht, sterker accentueren en met verschillende tinten van dezelfde kleur werken. Ton sur ton zorgt voor harmonie, kalmte en rust. Hoe dichter de tinten bij elkaar liggen, hoe harmonieuzer en subtieler het resultaat. Zit er meer verschil tussen de tinten dan trekt de kleurencombinatie meer aandacht.

Contrast

Als je kleuren combineert die tegenover elkaar op het kleurenwiel liggen, dan werk je met contrast. Contrast zorgt voor actie en spanning. Contrasterende combinaties gebruik je best in grotere ruimtes, liefst niet voor het kleinste kamertje dus. Ook tieners kicken vaak op contrast voor hun kamer. De complementaire kleuren combineren kan zowel met kleine kleuraccenten als met grotere muuroppervlakken voor wie meer durft met kleur.
Er zijn verschillende groepen van contrasten:
  • Kleurcontrast: bijvoorbeeld de drie primaire kleuren samen (rood, geel, blauw)
  • Complementair contrast: bijvoorbeeld groen en rood
  • Licht en donker contrast
  • Warm en koud contrast

Harmonie

Combineer je kleuren die iets gemeenschappelijks hebben, dan krijg je harmonie. Dat bereik je door verschillende kleuren samen te brengen die bijvoorbeeld even fel zijn, dezelfde intensiteit of dezelfde luminositeit hebben. Dat betekent dat er evenveel wit is in vermengd. Zo zijn pastelkleuren allemaal even bleek.
Harmonie kan je bekomen door:

 

  • Analoge kleuren: dit zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen, ze hebben dezelfde intensiteit.
  • Complementaire kleuren: dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel.

Camaieu

Camaieu gaat van licht naar donker, maar over verschillende kleuren. Je begint bijvoorbeeld met geel, werkt naar oranje en eindigt met rood. Probeer ook eens een complementaire kleur in de camaieu te verwerken. Een verbluffend effect!

Dégradé

Dégradé gaat van licht naar donker, net als camaieu, maar over dezelfde kleur. Het is de combinatie van de tint, de toon en de schaduw van een kleur.

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in