Verlichting

Verlichtingsspecialist: De juiste lamp op de juiste plaats

Eén van de moeilijkste beslissingsmomenten in de bouw van een woning is de juiste plaats van de verlichtingspunten. Het vraagt enerzijds al wat inzicht in de manier waarop je de woning wilt gebruiken en anderzijds moet je toch enige notie hebben van de verschillende soorten verlichting om ze correct toe te passen. Verlichtingsconsulente Victoria Ruzhytska gidst ons door de woonkamer en keuken.


We bijten de spits af met de woonkamer. Dit is zowat de lastigste ruimte in huis als het om verlichting gaat. Deze kamer is immers de kern van je woning. In deze kamer wil je misschien een lamp die de kamer helemaal verlicht, maar ook verschillende, kleinere lampen die een knusse sfeer kunnen creëren. Je wilt de foto’s of schilderijen aan de muur benadrukken, maar je wilt ook op de bank een boek kunnen lezen. Op deze manier is elke woonkamer in te delen in verschillende deelruimtes, die elk een andere manier van verlichting vragen. Een goede oplossing is een lamp die de mogelijkheid tot aanpassing biedt, dit kan bijvoorbeeld met een dimmer.


Spots accentueren

Voor het benadrukken van foto’s of schilderijen aan de muur zijn spotjes een vaak gekozen oplossing. Spots concentreren het licht op één specifieke plaats, waardoor het verlichte object goed opvalt. Dit is erg belangrijk, want zelfs het mooiste schilderij valt niet op, wanneer het op een schaduwrijke plek hangt.
De complexiteit voor de verlichting van de woonkamer, heeft echter niet alleen te maken met de soort lamp die je kiest, maar ook met de meubels in je interieur. Grote, massieve meubels zorgen bijvoorbeeld voor meer schaduwwerking in de ruimte en blokkeren een deel van het licht. In dat geval kies je waarschijnlijk een andere lamp dan wanneer het om een lichte, ruime kamer gaat met weinig meubels.


Functioneel en esthetisch

In de woonkamer kun je kiezen uit verschillende lampen: je kunt een tafellamp of vloerlamp plaatsen, maar ook wandlampen of een kroonluchter. Dit is helemaal afhankelijk van jouw wensen en smaak. Wanneer je het lastig vindt om een lamp uit te kiezen, helpt het als je in het achterhoofd houdt dat een lamp enerzijds functioneel moet zijn en dat de lamp anderzijds een onderdeel moet uitmaken van het interieur en om die reden qua stijl bij de rest van de kamer moet passen.


De keuken

De keuken heeft ook behoefte aan heldere verlichting. Vaak wordt dit bewerkstelligd door lampen die zijn aangebracht onder de keukenkastjes. Deze bevinden zich dan ongeveer op ooghoogte en verlichten het werkblad in de keuken.Volgende keer: Van de gang tot de slaapkamer

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in