Aanbevolen partners

samsung logo
De slaapkamer

Van kinderkamer naar adolescentenstek

Kleine kinderen blijven niet klein. Op een dag is het ridder- of prinsessenthema op de muren van hun slaapkamer niet meer wat ze willen. Dan wordt het tijd voor wat anders, meer op maat van hun nieuwe leefwereld en verwachtingen. Met deze tips transformeer je een kinderkamer succesvol naar een adolescentenplek.

Stap 1: Maak een plan

Bezint eer ge begint. Overdonder je zoon of dochter niet met jouw plannen om de kamer aan te passen, maar pak het psychologisch aan en geef hem of haar op z’n minst de indruk dat er inspraak is. Zit een halfuurtje samen om de verwachtingen te bespreken en bekijk of die matchen met jouw ideeën als ouder en of ze budgettair haalbaar zijn. Bekijk ook wat er bewaart dient te worden uit de huidige kamer en wat er veranderd mag: is er een groter bed nodig, is het volledige meubilair aan vervanging toe, wordt er op de kamer gestudeerd, dan is een groter bureau misschien wenselijk. Bekijk ook of bepaalde meubelstukken met wat creativiteit geen nieuw leven kunnen krijgen. Maak tot slot samen een nieuw inrichtingsplan. Zo hebben alle partijen een duidelijk beeld van de nieuwe situatie.

Stap 2: Nieuwe look

Eenmaal het grondplan getekend is, kun je de muren aanpakken. Verven of behangen? Dat is voor een deel afhankelijk van de verwachtingen en de handigheid. Let er bij de make over van de muren op dat je toch twee neutrale muren behoudt met witte of heldere kleuren. Een of maximaal twee muren kunnen een themamuur worden. Dat kan eenvoudig door het gebruik van fotobehang, een krijtmuur of magneetwand.

Stap 3: Eigen cocon

Een jongere speelt minder en heeft meer behoefte aan een plek voor zichzelf. De kamer wordt als het ware dat toevluchtsoord. Waarom dan de kamer niet inrichten als een kleine studio waar de vrienden ontvangen kunnen worden? Dat hoeft helemaal geen fortuin te kosten. Een slimme aanpak volstaat om de nodige ruimte te creëren. Kies voor het nieuwe bed voor een stapelbed waaronder een bureau geplaatst kan worden. Zo krijg je ruimte voor het plaatsen van twee zitzakken of kleine fauteuils.

Stap 4: De verlichting

Wanneer je al deze inspanningen doet, zie dan één detail niet over het hoofd: die hanglamp met stermotiefjes. Een kamer met deze verzameling aan functies vraagt ook een aangepaste verlichting. Op z’n minst een nieuw verlichtingsarmatuur. Beter nog is het te werken met aangepaste verlichting: aan het bureau functionele verlichting, dimbare verlichting bij de zitzone. Ledverlichting die kan verkleuren kan interessant zijn om sferen te creëren.
Auteur: Vinciane Pinte – december 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in