Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Trends voor de haard in het nieuwe stookseizoen

Als je op zoek gaat naar een nieuwe haard voor het komende stookseizoen, dan wil mee zijn met de nieuwste trends. Wat is hot, wat is passé?

1. Ingebouwde haarden

Daar waar de haard vroeger een centrale plek kreeg of geaccentueerd werd met een schouw, gaat de haard vandaag almaar meer op in maatmeubilair in de woonkamer. Denk daarbij aan langgerekte wanden waarin naast de haard ook tv en bibliotheek zijn geïntegreerd. Het zijn daarbij vooral de brede houthaarden met zicht op het vuur die het goed doen. In de buurt van de haard bevat het maatmeubel vaak een creatieve oplossing om houtblokken op te bergen.

2. Wit

Als de haard toch zichtbaar mag zijn, dan hoeft ze niet langer zwart te zijn. Heel wat merken bieden varianten in verschillende kleuren. Wit blijkt daarbij het populairst te zijn. Vooral om dat wit goed past in de moderne interieurs.

3. Milieuvriendelijk

Haarden en kachels zijn vanuit twee invalshoeken milieuvriendelijker. In eerste instantie omwille van hun lage uitstoot van fijn stof en andere schadelijke stoffen. Heel wat fabrikanten vonden een oplossing in het terugdringen van de uitstoot van deze stoffen door een tweede en zelfs een derde naverbranding te introduceren. Ook de opkomst van houtpellets is gunstig voor het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen.
De tweede milieuvriendelijke insteek is het lagere vermogen en de mogelijkheid de haard of kachel te combineren met de centrale verwarming. Het lagere vermogen maakt de toestellen geschikt voor laagenergie en zelfs passiefhuizen. De mogelijkheid om de warmte te benutten om sanitair warm water aan te maken, is in alle woningen interessant.

4. Gebruiksgemak

Naast esthetiek en energie is gebruiksgemak een van de belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van een haard of kachel. De technologie maakt op dat vlak heel wat mogelijk. Een haard met afstandsbediening lijkt zelfs passé. De slimme haarden regelen zichzelf voor een perfecte verbranding. Ze houden daarbij rekening met de ruimtetemperatuur en geven je zelfs een seintje wanneer ze bijgevuld moeten worden.
De producenten van pelletkachels liepen vaak tegen klachten over geluidshinder die de toestellen maakten. Onder meer de ventilator en de pellettoevoer lag aan de oorsprong van dat lawaai. De nieuwe modellen maken komaf met die kinderziektes.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in