Tips voor een gebruiksvriendelijke dressing
De afmetingen van de dressing
- De minimale oppervlakte van de gesloten dressing ligt best tussen 4 en 5m² (1,5 bij 2,5 à 3m). Wil je ook de ruimte om je in de dressing om te kleden, dan ga je best voor minimaal 6m². Wanneer je deze ruimte niet ter beschikking hebt, opteer je best voor grote muurkasten.
- In een klassieke ruimte kies je best voor een opstelling in één lijn of L-vorm. Met de L-vorm kun je een hoek benutten, dat is een vaak vergeten of ongebruikte zone.
- Het belangrijkste voordeel van een dressing ten opzichte van grote muurkasten is dat je een dressing in eender welke ruimte of zone kunt inrichten. De dressing past zich aan de ruimte aan. Het is dan ook een dankbare ruimte om op moeilijke plaatsen in te richten, zoals onder een trap, onder een kapconstructie, op een zolderkamer.
De dressing organiseren
-
Overdenk grondig wat je in de dressing kwijt wilt. Maak deze denkoefening nog voordat je een eerste pennentrek voor het ontwerp zet. Een dressing voor een koppel vraagt om een andere aanpak dan een dressing voor een gezin met twee kinderen of een alleenstaande.
-
Een man en vrouw zullen niet hetzelfde opbergen in een dressing. Ze hebben ook andere verwachtingen voor de dressing. Neem dan ook de tijd om de dressing op ieders behoeften af te stemmen.
-
Verder vraagt ook ieder kledingtype zijn eigen ruimte. Voor jurken heb je een minimale hoogte van 170cm en een breedte van 40cm nodig, een broek op een kleerhanger vraagt een hoogte van 80cm en een breedte van 30cm. Voor een stapel T-shirts of gevouwen hemden voorzie je een hoogte van 50cm en een dito breedte. De minimale diepte voor de dressing is 60cm. Wil je er veel dikke jassen in opbergen, ga dan voor minimaal 65cm.
-
Om plooien en kreukels te vermijden, hang je de kledingstukken best zoveel mogelijk op een kleerhanger. Tel gemiddeld 3 cm per kleerhanger. Wil je de ruimte optimaal gebruiken, hang dan twee baren om de kleerhangers aan te hangen. Deze kunnen al dan niet boven elkaar geplaatst worden. Een baar is bestemd voor rokken en lange broeken, de andere voor hemden. Kies je voor één stang, hang die dan op ongeveer 1,70 meter van de vloer.
-
De zones boven de ruimtes waar je kleding opbergt, kun je zinvol benutten om grote stukken en weinig gebruikte stukken op te bergen. Denk aan dekens of een donsdekbed.Wil je zeker voldoende ruimte voor de verschillende soorten kledingstukken, maak dan een gedetailleerd overzicht van de garderobe. Lijst daarbij de behoeften van iedere gebruiker op. Dat is straks handig voor de specialist die je helpt bij het ontwerp van de dressing.
De indeling van de dressing
- Een doordachte indeling van de dressing maakt het verschil. Met de indeling kun je de dressing volledig naar jouw hand zetten en ze optimaal benutten. Er bestaan verschillende hulpstukken om de dressing naar jouw smaak in te richten: eenvoudige roedes, dubbele roedes, roedes op maat, klaproedes, telescopische roedes, …
- Voor de accessoires (lingerie, riemen, dassen, sokken, schoenen,…) wedijveren de specialisten met elkaar voor de meest ingenieuze oplossingen. Er zijn speciale oplossingen om stropdassen of riemen weg te bergen. Aangepaste lades – zelfs met lade-in-lade-systemen – en draai-oplossingen verhogen het comfort. Tot slot zijn er nog de leggers voor hemden, truien en T-shirts. De opbergruimte hoeft hier niet zo groot te zijn, een hoogte van 20 à 25cm volstaat.
- Voor de schoenen zijn er ook verschillende oplossingen: haken om ze in te hangen, baren om ze op te zetten, tot aparte vakken per schoenenpaar.
- Zelfs voor het opbergen van huislinnen, strijkbenodigdheden en de wasmand zijn er aangepaste oplossingen. Bespreek ze met jouw specialist.