Aanbevolen partners

samsung logo
De slaapkamer

De kinderkamer: Inrichting

De babykamer inrichten, doe je waarschijnlijk als verlengde van het bestaande interieur. Hoogstwaarschijnlijk ga je dan op zoek naar een kleur die je zelf graag ziet. Als je weet of het een jongen of meisje wordt, kun je gericht gaan kiezen. Anderen houden het neutraler.

De kinderkamer schilderen of behangen?

De muren schilderen of behangen? Het blijft een vaak gestelde vraag. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen.

  • Als je verft, kies een verf op waterbasis of natuurverf. Wanneer de ondergrond dat toelaat, opteer je best voor matte acrylverf, die minder giftig is dan latex.
  • Ga je voor behang, neem dan een afwasbaar type. Dat is vooral handig als een wat groter kind vlekken maakt. Motiefjes zijn niet alleen leuk, maar ook handig om een oneffen ondergrond te camoufleren.
  • Een mengeling van behang en verf kan evenzeer: drie muren behangen en één muur geverfd of omgekeerd. Kinderen zien graag kleuren, maar uiteraard mogen we niet overdrijven. Beige lijkt eentonig maar toch gaan we op zoek naar natuurtinten die het kind rust kunnen brengen. Een afleiding daartussen kan perfect. Mensen leggen graag hun creativiteit aan de dag en creëren een eigen decoratie aan de muur. Dat is zeer fijn voor je kind want het kijkt nu eenmaal graag naar figuren die hun verbeelding tarten. Schilder je niet zelf, dan kan je nog altijd muurstickers plakken. Een leuk persoonlijk idee is om de naam van je kind in grote letters op de muur te hangen.
  • Houd er wel rekening mee dat als je gekleurde muren hebt, je best voor wit meubilair gaat. Dat is dan ook de meest gekozen combinatie, maar ook het omgekeerde kan. Jongens genieten meestal de voorkeur voor blauw, groen en rood, meisjes eerder voor roze, paars en violet. Geel valt bij beiden in de smaak.

Werken met een thema

Wordt je kind ouder, dan zal het misschien naar een bepaald thema vragen. Dan komt de tijd dat de smaak van je kind sterk evolueert en dat ze zeggenschap willen over de inrichting. Werk daarom met elementen die makkelijk te vervangen zijn zoals een bedovertrek, gordijnen of accessoires. Na vier jaar is het leuke van het thema er af.

Verlichting in de babykamer

Als je niet wil gewekt worden door de kreetjes van je baby bij de allereerste zonnestralen, zorg je best voor gordijnen die het licht voldoende tegenhouden.
Sowieso houdt je baby niet van direct of te fel zonlicht: je voorziet dus beter zachte diffuse lampen aan de muur, lampenkappen en verdraaibare spots.
Hang een plafondlamp met dimmer zodat je de baby goed kunt zien, én een extra lampje in de buurt van de verschoontafel.
Plaats ook een leeslampje bij de stoel voor meer sfeer.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in