Aanbevolen partners

samsung logo
Audio en video

Televisietoestellen krijgen energielabel

Vanaf 30 november zullen alle nieuwe televisietoestellen in de winkel een energielabel dragen. Dat meldt technologiefederatie Agoria. Eenzelfde label is al geruime tijd ingeburgerd voor huishoudtoestellen zoals koelkasten of wasmachines.


“Maar voortaan kan de consument zich dus ook bij de keuze van een nieuwe TV op het criterium van energie-efficiëntie baseren,” zegt Christian Vanhuffel, directeur van de elektronicasector bij Agoria. De televisiefabrikanten hebben de voorbije jaren zwaar ingezet op energiezuinige toestellen. Een 32-inch TV-toestel (82 cm) uit 2005 heeft een jaarlijks stroomverbruik van 159 kWh. Een moderne TV van energieklasse A verbruikt nog slechts 62 kWh op jaarbasis. Dat is bijna drie keer minder.

Bij een gemiddeld gezin gaat ongeveer 8 procent van het stroomverbruik naar TV’s. Vanaf 30 november 2011 is het energielabel in alle lidstaten van de Europese Unie voor alle toestellen verplicht. Voor televisietoestellen die voor die datum al in de winkels aanwezig waren, geldt deze verplichting niet. Op dit ogenblik draagt een minderheid (30%) van de toestellen in de winkels al een energielabel. Dit betekent geenzins dat televisies zonder energielabel niet energie-efficiënt zouden zijn. Vanaf 30 maart 2012 zijn de fabrikanten en de distributiesector ook verplicht om in advertenties en promotiemateriaal de energieklasse te vermelden.


Het energielabel van televisietoestellen
 

Energielabel

De energieklasse wordt bepaald door het verbruik van een toestel te vergelijken met een Energie Efficiëntie Index, waarbij rekening wordt gehouden met de grootte van het scherm en de uitrusting van de televisie (één of meerdere tuners, ingebouwde harde schijf). Op dit ogenblik bevinden de meest energie-efficiënte toestellen zich in categorie A. Vermits de fabrikanten constant grote inspanningen leveren om het energieverbruik van hun toestellen efficiënter te maken, zullen in de toekomst ook energielabels met de klassen A+, A++ en A+++ gebruikt worden. De categorieën G, F en E zullen op termijn verdwijnen.


Agoria

Agoria heeft de invoering van het energielabel mee begeleid op Europees niveau en verwacht dat het energieverbruik van de TV-toestellen ook in de komende jaren verder zal dalen. Vanhuffel: “De televisiefabrikanten investeren veel in innovatie. De individuele consument profiteert hiervan door een verminderd elektriciteitsverbruik en globaal heeft het ook positieve gevolgen voor de totale CO2-uitstoot.”


Infocampagne

Recupel, de organisatie die in ons land instaat voor de inzameling en recyclage van afgedankte elektro-apparaten, zal vanaf volgende week een infocampagne starten over het energielabel. Zo wordt er onder meer informatie gegeven over hoe oude TV-toestellen op een correcte en milieuvriendelijke wijze kunnen verwijderd worden. Op een speciale website kan de consument bovendien uitrekenen hoeveel energie hij jaarlijks kan besparen door een energie-efficiënt TV-toestel aan te schaffen.


Voor meer informatie over het energielabel van televisietoestellen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in