Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Stûv presenteert meest energiezuinige ecologische design houthaard

De StûvμM (microMega) verenigt in één houthaard top-design met een hoogstaande ecologische technologie. Hiermee verzekert de nieuwste telg van Stûv een optimaal rendement op maat van de steeds beter geïsoleerde woningen.


De kleinere verbrandingskamer (micro) in combinatie met het zicht op een groot vlammend vuur (Mega) brengt energiezuinige warmte in de woning. De houthaard is tegelijk super milieu vriendelijk door zijn lage fijnstof uitstoot en hoog rendement.

Uniek aan dit ecologische model is zijn hoogstaande design met een mooi volumineus zicht op een vlammend vuur, zoals bij de klassieke open haard. Stûv combineert dus een ‘micro’ laag vermogen verbrandingskamer met hoog rendement met een ‘mega’ haard die het plezier van het vuur garandeert door een breed zicht op de vlammen.

Dankzij het hoge prestatievermogen op een relatief lage 5kW of 10kW is de Stûv microMega zowel geschikt voor traditionele als passief- en lage energiewoningen.

De Stûv microMega haalt gemakkelijk de nieuwe wettelijke normen die eind 2011 in werking traden en die zowel een minimum rendement als maximaal toegestaan emissieniveau vastleggen. Alle haardsystemen moeten voortaan aan deze normen voldoen op straf van een verkoopverbod. Door dit KB is de traditionele open haard ten dode op geschreven.


Eind stellen aan milieubelastende overcapaciteit

De kleinere verbrandingskamer van de Stûv microMega verlaagt het vermogen van de kachel op maat van de energiebehoefte van de hedendaagse woning. Deze is steeds beter geïsoleerd en voorzien van energie efficiënte verwarmingssystemen. Vandaar het belang van een houthaard met goede verbranding en optimaal rendement. Een te groot vermogen van een houthaard veroorzaakt immers door de vertraagde verbranding gemakkelijk een oververhitting van de woonruimte, een verhoogde CO2 en fijnstof uitstoot, roetvorming op het raam voor de haard als hij gesloten is en een lager rendement.

Door de kleine verbrandingskamer verhoogt de temperatuur in de haard en verbetert de verbranding. Hierdoor realiseert de Stûv microMega een beter rendement en dus meer energie om het huis te verwarmen, het klimaat minder op te warmen en minder CO2 uit te stoten. Dankzij de energiezuinige technologie bespaart de Stûv microMega aanzienlijk op het verbruik van hout.
Mega vuur

Naast de unieke technische prestaties van de Stûv microMega die toelaten om bij het verwarmen van een ruimte of woning optimaal in te spelen op de factoren die het vereiste vermogen bepalen zoals de buitentemperatuur, het volume van de ruimte, de geografische ligging of de isolatie van de woning, beschikt de houthaard over uitzonderlijke visuele troeven. Het breed zicht op vlammen wordt gerealiseerd door de houtblokken verticaal te plaatsen zoals bij een kampvuur, dit in tegenstelling tot een klassieke haard waar de houtblokken horizontaal geplaatst worden. Voor de optimale visuele en energetische verbranding van de houtblokken ontwikkelde Stûv een volledig nieuw verbrandingssysteem. In de gietijzeren verbrandingskamer verspreidt de lucht zich naar verschillende kanten van de haard om zo een optimale verbranding met grote vlammen en uiterst weinig roet uitstoot te bekomen. Via een eenvoudige handeling kan de luchtinjectie in de verbrandingskamer aangepast worden aan het gewenste verbrandingstempo.


Gebruikscomfort

Om het onderhouds- en gebruiksgemak te optimaliseren ontwikkelde Stûv een haarddeur die zowel naar boven schuift, om hout in de haard te leggen, als naar voor kantelt voor het schoonmaken. Ook het ontwerp van de haardsokkel is gericht op comfort voor de gebruiker. Door het hoge rendement verbrandt de as quasi volledig en door de diepte van de sokkel kan de haard lang gebruikt worden zonder dat de as moet verwijderd worden.

Dankzij een uitgekiend systeem kan de houthaard ook gebruikt worden als BBQ met een horizontale grill waardoor het eten voor de vlammen ipv boven de gloeiende houtskool gegrilld wordt. De grill is voorzien van een braadslede in inox die het vet en braadjus opvangt en toelaat de grill te draaien zonder de vloer of haardbodem vuil te maken. De haard kan tenslotte uitgerust worden met 1 of 2 kasten van 50 of 80cm om houtblokken en accessoires op te bergen.


Meer info

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in