Aanbevolen partners

samsung logo
De woonkamer

Stefan Diez ontwerpt eigenzinnig stoelprogramma voor Thonet

De ontwerper Stefan Diez heeft voor Thonet een houten stoelprogramma ontworpen dat gerelateerd is aan het gebogen houterfdeel van de familieonderneming, maar deze qua esthetische en technologische criteria fundamenteel omvormt.


De beide modellen 404 en 404 F zijn afgeleid van een constructie-idee: gebogen stoelpoten en armleuningen komen samen in een „knoop“ en zijn in het onderste deel van het zitvlak aangebracht. Met behulp van moderne houtvormtechnologie wordt het zitvlak verstevigd naar het midden toe wat resulteert in een vervorming, vergelijkbaar met een hoedrand. Langs de randen is er aanzienlijk materiaal gebruikt wat het zitvlak een kunstzinnig en zeer opvallend onderdeel van de stoel maakt.

Historische stoelen
Stefan Diez heeft zich voor de beide modelvarianten, 404 en 404 F, gebaseerd op de historische stoelen van gebogen hout, meer bepaald de modellen 214 en 209 uit de jaren 1859 en 1900, die voor hem het prototype zijn van de "Thonet-stoel". Dit door de consequent gehanteerde en goedkope productiewijze die de stoelen prototypes maakte van een serieproduct en de basis legde voor de 19e eeuwse industriestijl. De andere stoel, volumineuzer en van een koninklijke elegantie, is ook tot op de dag van vandaag onderdeel van de Thonet-collectie.

„Voor mij is het thema 3D bijzonder nauw verbonden met de geschiedenis van Thonet en het gekke idee van Thonet om hout te buigen alsof het een tweede keer groeit", zegt Stefan Diez. In lijn met de Thonet-traditie wordt bij de productie van de 404-stoel de techniek van het buigen van hout toegepast, zij het via modern gelaagd en gevormd hout. Er wordt een nieuwe constructietechniek toegepast waarbij het zitvlak het verbindende element wordt voor poten en rugleuning.

Doordat op bepaalde punten meer fineerlagen worden geperst dan op andere punten, is het zitvlak in het midden 20 mm dikker dan bij de rand. Daarmee is het zitvlak sterk genoeg om daar de "knoop" aan te brengen. „Ik ben op zoek gegaan naar een nieuw idee voor de verbinding van de stoel met het onderstel omdat mijns inziens Thonet niet wordt gekenmerkt door schroeven en pluggen." De knoopverbinding wordt dan ook gemaakt zonder enig raamwerk of schroefbevestiging.

Lijnenspel
Het 404-programma wordt gekenmerkt door een uitgesproken lijnenspel, verfijnde details en een hoog zitcomfort. De stoelen ogen licht, zowel qua materieel als ontwerp en doen hiermee denken aan de historische modellen van gebogen hout. Het zitvlak lijkt een dun vlak dat ingesloten is. Op zijn breed uitlopende poten – die ontstaan zijn door de grote radius van de poot en de rugbalk - straalt het programma comfort uit, dat het ook daadwerkelijk aanbiedt want de stoel schrijft geen bepaalde zitpositie voor. Ook de uitgevormde rugleuning draagt bij tot het zitgemak: bij het achteroverleunen veert de rugleuning aangenaam mee. Het resultaat is een eigenzinnig iconisch ontwerp met archetypische trekjes, dat het erfdeel van Thonet verbindt met moderne knowhow. Stefan Diez: "Wanneer men een stoel voor Thonet ontwerpt, gaat het in eerste instantie om de formele esthetiek.“

De modellen 404 en 404 F onderscheiden zich in dimensies en formele details. Het model 404 F is een houten stoel met armleuningen en een verder naar voren doorgetrokken rugleuning. Het zitvlak is groter vergeleken met de 404, en hij heeft dikkere poot- en rugleuningsbalken. De stoel weegt 3,7 kg. De 404 is smaller en heeft een kleiner zitvlak. Poot- en rugleuningsbalken hebben een kleinere diameter en het gewicht van de stoel ligt rond de 3 kg. Voor beide modellen wordt het zitvlak en de rugleuning van gevormd hout vervaardigd, de poot- en rugleuningsbalk zijn gemaakt van gelaagd hout. Er worden geen andere materialen gebruikt. Het programma wordt geleverd in naturel of gebeitst in verschillende kleurtinten. Tijdens de productie wordt, in lijn met de Tonet-traditie, spaarzaam omgegaan met hulpbronnen.

Meer info: www.thonet.nl

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in