Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Slim stoken, 7 handige tips

De ene kachel of haard is de andere niet. Toch willen we allemaal 'slim stoken'. Hoe je dat doet? Gebruik deze 7 handige stooktips en jouw eigen kachel of haard wordt goud waard.  

Stooktips

  1. In een open haard, een inbouwhaard of een houtkachel mag je uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Meer niet
  2. Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes
  3. Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding en ongezonde stoffen 
  4. Let op de kleur van de rook. Witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding. Donkere rook is een alarmsignaal
  5. Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak. Geef dit afval mee met het huisvuil.
  6. Stook liever niet op mistige, windstille dagen of bij een temperatuurinversie, wanneer de onderste luchtlagen kouder zijn dan de bovenste. De rook wordt dan slecht verdund.
  7. Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging

Gevaar

Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark.

Het perfecte stookhout

Droog en onbehandeld hout dat volledig verbrandt, produceert nauwelijks ongezonde stoffen. In de handel is uitstekend brandhout te koop dat kunstmatig of in openlucht is gedroogd. Vers hout laat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen. Als je dikke stronken klieft, verliest het hout sneller vocht.

De schoorsteen

Heel belangrijk is ook een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt. Als je regelmatig hout stookt, laat je schoorsteen dan minstens één keer per jaar door een vakman vegen.

Campagne Stook slim

Deze handige tips komen uit de campagne 'Stook Slim' van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Met deze campagne roept het Departement LNE iedereen die een houtkachel, allesbrander of haard gebruikt op om enkel droog en onbehandeld hout te stoken. Dat is beter voor je eigen gezondheid en veiligheid, je omgeving en het leefmilieu.

Meer info: Stook Slim

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in