Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Pieter Porters maakt van behang een belevenis

Behang is terug van weggeweest. Dat is ook Pieter Porters niet ontgaan. Uit praktische overwegingen gaf de toonaangevende Antwerpse decorateur vroeger de voorkeur aan schilderwerk, maar nu pakt hij in samenwerking met behangspecialist Arte uit met een eigen lijn. Zijn adembenemende Senses of Livingcollectie maakt van behang kiezen opnieuw een hele belevenis.

Duurzaam
Voor Senses of Living sloeg Pieter Porters de handen in elkaar met muurbekledingfabrikant Arte. Resultaat van die samenwerking is een collectie van 90 stalen die vooral opvallen door hun kleuren en dessins. Bovendien laat het behang zich makkelijk lijmen, en is het duurzaam en gemakkelijk in gebruik. «De stalen zitten in drie handige ringmappen van A5-formaat. Nu kan je ter plaatse monsters uit de mappen nemen en tegen de muur houden om in te schatten wat het effect zal zijn.»

Bewust beperkt
Porters hield het aanbod van zijn behanglijn bewust beperkt. Een te ruime keuze schrikt volgens hem mensen alleen maar af om te behangen. «En ik kan het weten. Zelfs voor mij als professional is het bestaande aanbod overweldigend, laat staan voor leken en minder ervaren collega's.»

Ton-sur-ton
Porters werkt bewust met kleurgroepen die complementair zijn. «In mijn ervaring kiezen mensen in eerste instantie voor een kleur of een kleurencombinatie. Pas daarna staan ze stil bij de tekening en de textuur.» Cream, Sand en Camel vormen zowat een ton-sur-tonpalet van wit, zandkleur, mokka en bruintinten. Warmte en hartelijkheid vind je in de kleurgroepen Nature, Gold en Terracotta, die gaan van frisgroen over zonnig goudgeel naar temperamentvol oranje. Hou je het liever wat donker, dan zijn er de verwante series Stone, Coral en Ocean.

Voelt als hout
Kleur is duidelijk het hoofdcriterium van de collectie, maar dat betekent zeker niet dat er lichtzinnig werd omgesprongen met de afwerking. «Bepaald behang voelt aan als stof, een ander zelfs als hout. Soms werk ik met brede of smalle verticale banen om een zekere cadans te bekomen. Er is ook egaal behang en behang met natuurlijke motieven die echter nooit te uitgesproken zijn. Soms ga ik voluit voor een metallic vleugje. Met zo'n behang geef je je interieur in een handomdraai een nieuwe dimensie.»

Gebruiksvriendelijk
Het behang is gebruiksvriendelijk in zijn ontwerp. Het vlies aan de achterkant van het papier vermijdt de vorming van luchtbellen en het behang is zo perfect afgesneden dat je haast geen naden ziet. Wie zich geroepen voelt, is er zó zelf mee in de weer. «Maar als je niet zeker bent van je handigheid, doe dan een beroep op een vakman», raadt Porters aan. «Betaal liever die meerprijs dan achteraf spijt te hebben dat je woonkamer slordig behangen is. Bovendien is het behang vlot te verwerken, wat zich dan vertaalt in minder werkuren voor de behanger en lagere loonkosten.»

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in