Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Nieuw vuur in huis

De kachelproducenten moeten met hun producten ook inspelen op de toenemende vraag naar energievriendelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en esthetiek. We lijsten enkele van hun antwoorden op die vraag op.

 


Richtbare warmte

Stûv 30 compact werd ontworpen om aan de toenemende vereisten van lage energie woningen en kleine woningen te voldoen. Wanneer ze optimaal functioneren, bereiken deze nieuwe haarden een rendement van meer dan 75 procent. Om tot dergelijke resultaten te komen, heeft Stûv enkele vernieuwingen doorgevoerd die het verschil maken: de kleinere verbrandingskamer in gietijzer behoudt een gunstige temperatuur met een goede verbrandingshygiëne. De verticale stand van de houtblokken draagt er toe bij dat het vuur geconcentreerd blijft in het centrale deel van de verbrandingskamer. Via een geïntegreerd draaiplateau richt je de kachel om de warmte te verspreiden waar je maar wil.
Meer info: Stûv


Ensign verbrandt hout en pellets

Maatwerkleverancier Ensign biedt speksteen- en tegelkachels die zowel hout als pellets als brandstof aankunnen. De producent gebruikt hiervoor een aangepaste brander, die zowel handbediend als volautomatisch computergestuurd kan werken. De brander laat toe op eender welk moment te wisselen van brandstof: van pellets naar houtblokken of omgekeerd. De volautomatische variant zal zelfs automatisch overschakelen op pellets wanneer het hout in de brandkamer is opgebrand.
De kachels zijn uitgerust met een thermostaat met dag- en nachtregeling om het brandcomfort te beheersen.
Ensign ontwerpt en bouwt de tegel- of speksteenkachels volledig volgens de wensen van de klant. De kachels kunnen zelfs volstaan als hoofdverwarming in de woning.
Meer info: Ensign


Zuinig en mooi verwarmen

De twee nieuwe modellen van haardkachels - D & M Series – van de Deense producent Danskan vallen op door de grote gebogen deuren die volledig uit keramisch glas zijn gemaakt. Deze verstandige houtkachels regelen automatisch de benodigde primaire, secondaire en tertiaire luchttoevoer door middel van een bimetaalveer. Deze regeling volgt de stooktemperatuur, wat het houtverbruik sterk vermindert en de uitstoot tot een minimum herleidt. Opmerkelijke opties bij vele modellen van beide series zijn: een ruimte voor extra warmteaccumulerende massa, een ingebouwd draaiplateau en een aan de kachelvorm aangepaste vloerplaat in glas. Vele bekledingen zijn mogelijk in diverse kleuren staal en keramiek, speksteen en ook zandsteen. Deze laatste steensoort is een echte hit omdat de nerven de steen een houten uitzicht bieden.
Meer info: www.danskan.be


Met open of gesloten deur

De inbouwhaarden van Totem zijn ontwikkeld om het rendement van een inbouwhaard te verenigen met de gezelligheid van een open haard. Je kan van de haard genieten zonder glasraam. Je kan de deur ook gewoon sluiten voor een beter rendement en optimale veiligheid. Dit concept is nu ook toegepast op haardkachels. Met een haarddiepte van slechts 34 cm zijn de nieuwe 901 haarden van Totem eenvoudig in te bouwen. Ze bieden een vuurzicht in een kader met 9/16 verhouding, ideaal voor topdesign. Het concept laat ook toe de convectiewarmte in de huiskamer en naburige ruimtes te brengen en dit zonder ventilator. Rechtstreekse aansluiting op de buitenlucht is ook mogelijk.
Meer info: www.totemfire.com


Vuur zonder rook

De XL Burner van Eco-Smart Fire speelt in op de trend van brede vuren. Inbouwen kan natuurlijk altijd, maar juist ook zónder verbouwingswerk zetten de haarden van EcoSmart je in vuur en vlam. Ze zijn een decoratief accent tegen de muur, maar bijvoorbeeld ook te integreren in een (lage) tafel, verplaatsbaar meubel of op maat gemaakt wandmeubel. Want voor deze designhaard is géén rookkanaal, afvoer of brandstofaansluiting nodig. Met een reservoir voor 10 liter brandstof, is deze kwaliteitsbrander goed voor 14 branduren. De XL Burner heeft een hoog thermisch vermogen van 4.360 Watt en een rendement van meer dan 90%.
Meer info: www.ecosmartfire.com


Nieuwe pelletkachels

Komend najaar zet het Italiaanse kachelmerk Superior z’n eerste stappen op de Belgische markt. Het lanceert daarbij vijf pelletkachels met verschillende vermogens en in diverse uitvoeringen. Grote troef van deze toestellen is hun mogelijke afwerking in handvervaardigde majolica. Ze zijn eenvoudig te bedienen en hebben een thermostatische regeling waarmee je een dag-, week- en weekendprogramma kunt instellen. Elke pelletkachel heeft ook een krachtige, geluidsarme ventilator die de warmte optimaal verspreidt. Je kachel is bovendien snel weer schoon dankzij de handige aslade. Er is nog altijd een groeiende vraag naar manieren om milieuvriendelijk te verwarmen. Pelletkachels zijn zeer milieuvriendelijk, ze combineren een lage uitstoot met een rendement van maar liefst 85 tot 90%.
Meer info:www.saeyheating.com


Een LED-vuurtje

Continental Fires construeert het natuurlijke vlammenspel langs elektrische weg. Zo kan de haard een plaats krijgen in ruimten waar de klassieke open haard niet integreerbaar is. Wanneer geen rookkanaal beschikbaar is, kan je echt genot van een haard beleven dankzij de innovatieve LED-technologie. De elektrische harden zijn amper tien centimeter dik en lenen zich zowel voor opbouw als inbouw. Naast hun decoratieve waarde zijn ze ook functioneel als bijverwarming. De ‘Hidden door’- modellen lenen zich bij uitstek tot integratie in de hedendaagse haardwandcreaties.
Meer info: www.continentalfires.com

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in