Decoratie

Muurstickers

Een leuke en snelle manier van je interieur te decoreren op een originele manier is het gebruik van interieur- of muurstickers. Via het internet vind je heel veel webwinkels die leuke muurstickers verkopen. Ook sommige verf- en behangmerken hebben een klein assortiment muurstickers in hun collectie zitten.

Materiaal voor muurstickers

De meeste muurstickers zijn gemaakt van vinyl, bestand tegen vocht en geschikt voor gebruik binnen en buiten. De keuze aan motieven is eindeloos: van fantasiefiguurtjes over bloemen en allerlei organische vormen tot echte foto’s van je idool of van je gezin op zelfklevend vinyl gedrukt.

Hoe muurstickers aanbrengen 

Voor je de muursticker aanbrengt op zijn plek, moet je er voor zorgen dat hij goed glad en plat uitgestreken is (bij aankoop van een muursticker haal je hem best meteen uit de verpakking en leg je hem op een glad oppervlak, eventueel onder een stapel boeken om hem weer plat te krijgen). Laat de sticker een tijdje in de ruimte van bestemming liggen, zodat de sticker de kamertemperatuur kan aannemen.

Zorg er ook voor dat de ruimte niet te koud is. De ondergrond moet schoon en droog zijn en liefst effen. Ondergronden met reliëf, putjes en bultjes zijn niet geschikt voor muurstickers. Breng eerst sticker met draagpapier (op de kleefzijde) en applicatietape (op de voorkant van de sticker) aan op de plek waar je hem wilt plakken. Kleef hem vast aan de muur via de applicatietape, met bijvoorbeeld afplaktape. Zo kan je hem nog verhangen als hij niet op de juiste plaats hangt. Maak daarna een stukje van het draagpapier los en wrijf de sticker boven op de applicatietape aan terwijl je het draagpapier langzaam verder losmaakt door te trekken.

Als de sticker op de muur kleeft, laat je de sticker met de applicatietape zeker een uur op de muur hangen. Pas daarna kun je de applicatietape van muur en sticker verwijderen (de stickerlijm heeft tijd nodig om zich op de ondergrond vast te hechten). Omdat muurstickers opbrengen een delicaat klusje is – veel geduld, kans op luchtbellen onder de sticker, … - vind je het misschien handiger als een vakman de sticker komt aanbrengen. De leverancier van de stickers kan jou hiermee verder helpen.

Voordelen muurstickers

 • Origineel
 • Afwasbaar
 • Geschikt voor binnen en buiten
 • Geschikt voor elk egaal oppervlak, zelfs voor op vloeren, ramen, deuren, meubels, lampenkappen, bad, plafond, servies, …
 • Makkelijk verwijderbaar (gebruik een haardroger!)
 • Op maat te maken, in eender welke kleur en eender welke vorm

Nadelen muurstickers

 •  Delicaat om aan te brengen
 • Na verwijderen niet meer herbruikbaar
 • Minder mooi effect op oneffen ondergronden

Ondergrond muurstickers

 • Effen ondergrond
 • Droge en schone ondergrond

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in