Verlichting

'Ledverlichting niet schadelijker dan andere verlichtingstechnologieën'

De Hoge Gezondheidsraad heeft aanbevelingen gepubliceerd betreffende verlichtingssystemen met LED-technologie, waarbij de focus lag op de fotobiologische effecten. Vanwege de bondigheid van de tekst en door de keuze van de titel, kunnen deze aanbevelingen door niet-deskundigen foutief geïnterpreteerd worden. In de media zijn als gevolg hiervan een aantal verkeerde interpretaties verschenen. Het Laboratorium voor Lichttechnologie pakt nu uit met de nodige nuance.
Wat helaas niet vermeld staat in het bondige advies, is dat het aandeel “blauw licht” praktisch hetzelfde is voor elk warmwit en neutraalwit kunstlicht (CCT 2700 – 4000 K) en dus vergelijkbaar is voor halogeen, fluorescentie en led lichtbronnen bij een zelfde kleurtemperatuur en hoeveelheid licht. De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad betreffende de blootstelling van de bevolking aan licht zijn dus van toepassing voor alle lichtbronnen.

Tips voor veilig licht

Wat zijn de belangrijke aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad?
  1. Minder blootstelling aan “blauw licht” kort voor het slapengaan en ’s nachts, zowel door de verlichting als door schermgebruik. Dit valt te realiseren door zwakker te verlichten of door blauw-arme licht te gebruiken (amber, geel, oranje, rood); ook in beeldschermen. De Hoge Gezondheidsraad vraagt hiertoe meer producten vanuit de industrie. Met led technologie is dit perfect mogelijk. 
  2. Geen verkoop van risicogroep 2 (RG2 – moderate risk) led verlichtingsproducten aan particulieren. Deze RG2 producten hebben een heel heldere kleine bron en dragen een waarschuwingspictogram (rechtstreekse inkijk vermijden). Voor particulieren betreft dit vooral projectielampen (stralers) voor buitentoepassingen. Met ledtechnologie is het mogelijk om vervangproducten te maken voor halogeen- en HID (o.a. xenon)- projectielampen die in een lagere risicogroep vallen. 
Daarnaast ondersteunen we hun aanbeveling om meer informatie te verstrekken aan het algemene publiek o.a. met betrekking tot het stroboscopische effect en flikkering van lichtbronnen en met betrekking tot de aanbevolen hoeveelheden licht in functie van het dag-nacht ritme.

Voor een uitgebreider document verwijzen we naar de webstek van Laboratorium voor Lichttechnologie van de KU Leuven Technologiecampus Gent www.lichttechnologie.be via de rubriek ‘nieuws’.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in