Decoratie

Laat je inspireren door onze kersttrends

Verslingerd aan de kerstboom versieren? Dan weet je ongetwijfeld al wat je ermee wilt aanvangen komende Kerst. Mocht je nog geen flauw idee hebben, dan bieden wij graag de nodige inspiratie aan kersttrends om jouw interieur in kerstsfeer te brengen. Van de kerstboom over de schouw tot de feesttafel.

Kersttrends anno 2012

Nostalgie

Het is niet moeilijk om je een barre winter voor te stellen, eentje die om knusse avonden vraagt. Een nostalgische sfeer in de woonkamer creëer je met natuurlijke materialen zoals boomschors, dennenappels en kurk.

Beige en bruine tinten worden aangevuld met lichtgouden, crème- en champagnekleuren: zachte kleuren die ook in de tafeldecoratie terugkomen.

Nog meer nostalgie? Smeedijzeren accessoires, gevlochten dierenfiguren en gebreide wollen kussens zorgen ervoor.

Nostalgie opsnuiven op Pinterest

World Christmas

Onze groene kerstboom kun je overladen met kleuren zoals rood, lila, hevig blauw, brons of chocoladebruin. Het kleurrijke zien we in de kerstballen, linten en strikken terug. Uiteraard trekt zich dit ook door naar de tafel met gekleurd glas.

Beleef World Christmas op Pinterest

Glamour

Een gevoel van Saturday Night Fever overlaadt je met een heuse glamour en disco kersttrend. Glamoureuze kleuren zoals wit en zilver worden afgewisseld met frêle, ijzige blauw- en munttinten, hier en daar bedekt met een laagje sneeuw of vorst.

In de boom hangen weelderige takken vol blaadjes of bolletjes, namaakbloemen, slingers van pluimen, dons en wit kantwerk, vogeltjes, ijspegels, druppels en diamanten, sterren en hartjes.

Op de tafel prijken meerarmige kandelaars van glas, spierwit porselein of glanzend aluminium. De met parels bezette tafellopers vormen letterlijk de kroon op de tafel.

Nog meer Saturday Night Fever op Pinterest

Gezellig samenzijn

Een traditionele Kerst met gezellige samenzijn-momenten: een Kerst zoals het hoort? Een wereld die baadt in traditionele kleuren zoals rood, wit en dennengroen.

We zien verder ook de terugkeer van de kerstfiguurtjes uit de kindertijd: de Victoriaanse Kerstman, kindjes op schaatsen, houten schommelpaardjes, engeltjes en peperkoeken ventjes, treintjes, notenkrakers, teddybeertjes,…

De gebruikte stoffen zijn wit en rood geblokt en uiteraard mag de traditionele Schotse ruit niet ontbreken! De accessoires? Victoriaanse huisjes en dorpjes, kerstsokken- en kransen, muziekdoosjes en hulsttakken.

Wikkel je ook in een traditionele Kerst op Pinterest.

Welke kerstballen mogen in de boom?

Dat kerstballen rond zijn, staat vast. Toch kunnen we ook hier spelen met de verschillende kleuren. Dit jaar houden we het bij donkere kleuren zoals aubergine, grijs en zwart. Je kunt ze in egale versie kopen, maar ook bedrukt met bloemen.

Kerstballen zijn niet altijd glimmend, maar kunnen evengoed doorzichtig zijn. Leuk zijn ze met bespoten sneeuwvlokjes.

Natuurlijk blijven ook de figuurtjes niet uit. De cupcakes blijven een hit, aangevuld met ‘baby’s First Christmas’ en hoge schoenen. Doen het ook goed: dieren. Niet zomaar een figuur, maar in een fancy vorm.

Wil je een ouderwetse touch toevoegen, hang dan houten marionetten of engeltjes.

Sfeervolle kerstverlichting

Niet alleen de vele kleuren, maar ook de verlichting zorgt voor de kerstsfeer in deze donkere wintertijd. Je hebt een ruime keuze tussen de traditionele lampjes in de boom, verlichtingsslingers van pluimpjes of als decoratie verlichte vazen of kroonluchters.

Vergeet niet aan de energiezuinigheid te denken. De nieuwe ledlampjes zijn een pak energiezuiniger – en zo ook beter voor jouw energiefactuur – om deze extra verlichtingsmaand door te komen.

Schouw en ramen decoreren

Wie dacht ervan af te zijn met de kerstboom te versieren, heeft het mis. Je kunt nog veel verder gaan in het versieren van je huis.

De schouw en ramen kun je best met een guirlande decoreren, al dan niet met decoratie en/of licht. Een guirlande is een slinger in de vorm van bladeren, fruit of bloemen.

Decoratie op de kersttafel

Vergeet ook de gezelligheid op de tafel niet. Wat heb je hier zoal voor nodig? Om te beginnen uitwasbaar tafellinnen. Een effen tafelkleed kun je combineren met een mooie loper in het midden, uiteraard in een andere kleur.

Servetten zijn ook een must, die kunnen perfect in dezelfde kleur als het tafelkleed.

Een kerstdiner bij kaarslicht? Zorg dan zeker voor voldoende kaarsen. Kandelaars kun je best achterwege laten, omdat ze vrij hoog zijn en zo in het gezichtsveld vallen. Je opteert dan best voor blokkaarsen of mooie glazen potjes.
 
Ook groen past perfect op de kersttafel, in de vorm van hulst, dennentakken of dennenappels.

Meer kerstinspiratie nodig?

Lees ook onze andere artikels:


Auteur: Kelly Cuypers - november 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in