Verlichting

Kleurtemperatuur van licht: geel of wit licht?

Er zijn mensen die van warm licht houden en mensen die van koud licht houden. Daarmee bedoelen we niet dat het werkelijk warm of koud wordt, maar iets wat je misschien het best kan vergelijken met ‘de tint’ van licht. Een woordje uitleg.
Warm licht is gelig of roodachtig, koud licht is blauwig. Het daglicht varieert ook, door filtering van de atmosfeer, de invalshoek van de zon en dergelijke. In de winter bijvoorbeeld bij onbewolkte hemel ’s middags is daglicht koud blauwig terwijl het bij een zonsondergang in de zomer eerder rood-oranje is. Van verschillende lichtkleuren hoef je dus geen schrik te hebben. Maar voor kunstlicht dien je wel een vaste keuze te maken.

Invloed

Het steeds wisselend (kunst)licht heeft een invloed op ons dagelijkse leven, daarom zijn we soms tevreden of ontevreden over de kleur van onze nieuwe haarspoeling, huidskleur, een nieuwe trui enz...

Als je iemand vraagt wat zijn voorkeur is, dan zal 90% antwoorden: warm!. Maar er zijn ook hevige voorstanders van het frissere wit licht. Als je echter het verschil toont, bijvoorbeeld in het lichtlabo bij Delta Light, zullen veel mensen eerder het koude licht verkiezen. Waarschijnlijk omdat koud licht frisser oogt naast warm licht.

Ook in tuinverlichting bestaan er twee filosofieën: de ene ontwerper verkiest koud licht omdat dit de koude kleuren zoals groen beter benadrukt. Anderen opteren dan weer voor warm licht, omdat natuurlijk avondlicht eerder warm is.

Lamptype

De kleurweergave en kleurtemperatuur worden bepaald door het type lamp. Halogeenlampen en gloeilampen geven altijd warm wit licht. LED’s zijn verkrijgbaar in koud tot warm licht, waarbij de warme veel minder licht geven dan de koude, en in allerlei kleuren.

In de professionele spaarlamp bestaat er een zeer brede keuze in tinten die ontwikkeld werden voor de projectmarkt en die in huis- en tuinverlichtingstoestellen van Delta Light geplaatst kunnen worden. Vele van deze toestellen zijn dimbaar verkrijgbaar, je kan dus zelf het lichtniveau regelen. Het is eveneens mogelijk om van lichtkleur te wisselen: een lamp met koud licht in de zomer, een met warm licht in de winter. En wie weet rood, blauw, of blacklight voor een feestje? Met de dunne T16-TL is dit perfect mogelijk.

Delta Light – september 2007 – voor Habitos.be


Verlichtingstoestellen van Delta Light met T16-TL

Delta Ligt Delta Ligt


Verlichtingstoestellen van Delta Light met T16-Circuline

Delta Ligt Delta Ligt Delta Ligt

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in