Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Tips voor de badkamer

De tijd dat de badkamer netjes in wit of blauw werd geschilderd, is zo stilletjes aan voorbij. Ook de badkamer kan je een heel eigen uitstraling geven met je persoonlijke kleurkeuze. Maar waarmee hou je best toch rekening? Onze kleuradviseur Isabelle De Ganck geeft kleurentips.
Een badkamer kan een passieve of actieve ruimte zijn, afhankelijk van de instelling van de bewoner. Sommigen zien de badkamer als een echte wellness ruimte, bedoeld om helemaal tot rust te komen. Anderen zijn eerder van het type ‘snelle doucher’, wat de badkamer tot een actieve ruimte maakt.

Warme tinten om te ontspannen

Voor de badkamer waarin je vooral wil ontspannen, zijn de warmere tinten van het kleurenspectrum aangewezen. Een actiever kleurgebruik betekent koudere kleuren, fellere kleuren of grotere kleurcontrasten. Goed om te weten is dat de koudere kleuren in de context van de badkamer frisser of hygiënischer gaan overkomen. Dat kan voor badkamers die veel bezocht worden toch relevant zijn.

Waar kan je nu best een accentkleur plaatsen? In de badkamer is de plaats van de spiegel een bepalende factor. De kleuren achter de spiegel of de kleuren die in de spiegel weerspiegeld worden, beïnvloeden namelijk hoe je eruitziet. Werk je met warmere kleuren, dan ga je door de weerschijn er altijd beter uitzien. Werk je met koudere kleuren, dan zie je er door de weerschijn altijd bleker uit. Kies daarom voor deze muren een neutrale kleur.

Muren opdelen in vlakken

Wat eventueel wel kan, is deze muren opdelen in vlakken en de fellere kleuren verder van de spiegel plaatsen. Als het om een kleinere badkamer gaat, is het trouwens een goed idee de kleuren te concentreren op één creatieve muur, anders wordt het te druk.

Ook de gebruikte materialen zijn een belangrijke factor. Koude materialen vragen om warmere kleuren. Ruimtes met veel wit (witte kasten, wit sanitair) vragen om fellere kleuren, die eventueel ook koud mogen zijn. Ruimte met veel wit en steen (witte kasten, blauwe hardsteen) vragen echter om warmere kleuren om toch behaaglijk over te komen. Gebruik je veel warme (houten) materialen in je badkamer, dan zijn neutrale kleuren dan weer aangewezen.

Tenslotte nog een tip over de verfkeuze. Er bestaat uitstekende verf speciaal voor vochtige ruimtes zoals keuken en badkamer. Vind je dat dit echter te veel glanst en zoek je een matter alternatief, dan is een matte lak op waterbasis een goede optie.

Bron: Isabelle De Ganck – Akzo Nobel

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in