Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Tips voor de woonkamer

De woonkamer is het hart van de woning. De plaats waar het gezin bijeenkomt om samen tijd door te brengen, en ook de plaats waar je familie en vrienden ontvangt. Reden genoeg om veel aandacht te besteden aan het kiezen van kleuren. De kleurentips van Isabelle De Ganck, kleuradviseur bij Levis, helpen je op weg.

Warm of koud?

In de woonkamer wil je ontspannen, tot rust komen. Kies dus bij voorkeur voor een warm kleurenpalet, dat het ‘cocooning’ gevoel versterkt. Hoe ga je echter om met de verschillende functies van een woonkamer? De warmste kleuren horen bij de televisiehoek of de leeshoek. Voor actievere plekken zoals een eetplaats of een bureauhoek, kan je ook iets koudere kleuren gebruiken. Denk hierbij aan overgangskleuren, dat zijn de kleuren die tussen warme en koude kleuren liggen: geelgroen, paarsviolet of aubergine, appelblauwzeegroen of turkoois. Hoe actiever een plek, hoe actiever de kleur. Een bureauhoek kan bijvoorbeeld een zeer stimulerende kleur verdragen. Stem de kleuren wel op elkaar door één neutrale basiskleur te kiezen en daarmee te combineren.

Welke meubels?

Kleuren kies je niet zomaar. Voor een mooi eindresultaat moet je ook rekening houden met de meubels en de vloer. Heb je een mooie, donkere vloer, kies dan voor lichte tinten of felle kleuren voor de muren. Als de muren te donker zijn, gaat de donkere vloer niet meer tot zijn recht komen. Heb je een bleke vloer, doe dan andersom; als accent kan je wel voor een donkere kleur kiezen. Hetzelfde geldt evengoed voor het meubilair. Donkere kasten kan je opwaarderen door de muren licht of fel te schilderen. Licht meubilair komt tot zijn recht voor een donkere accentwand.

Waar het kleuraccent?

Een zeer donker of fel accent geeft een kamer dat ietsje meer persoonlijkheid. Maar voor welke muur moet je kiezen? In een woonkamer kan de accentkleur perfect achter de zetel voor een knus gevoel. Een felle kleur volop in het zicht van een rustplek is een minder goed idee, want dan gaat het rustgevoel misschien verloren. Hou zeker ook rekening met de plaats van de ramen. De muur waarin de ramen zitten krijgt uiteraard geen rechtstreeks daglicht, maar wij zien die muur in tegenlicht. Daardoor gaat een donkere kleur op deze muur nog donkerder lijken. De muren waarop rechtstreeks daglicht valt kunnen veel beter zwaardere kleuren verdragen.

Welke stijl?

Ook het karakter van de woning mag je niet uit het oog verliezen. Een mooie herenwoning? Een designhuis? Kies je kleuren om een bepaalde stijl te onderlijnen. Zie je het graag strak? Een perfecte witte ruimte met één accent kan de vorm van de ruimte nog versterken. Zijn er mooie interieurelementen in de woning zoals een antieke schouw of een authentieke parketvloer? Laat ze voor zich spreken en hou de kleuren op de achtergrond. Er zijn op zich geen goede of foute kleuren, de kleuren horen steeds bij het interieur en de stijl, én bij je persoonlijkheid. Tenslotte, over smaken en kleuren valt niet te twisten, je kiest zelf waar je je goed bij voelt…

Meer info: Levis

Lees ook: Kleuradviseur: Tips voor de keuken

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in