Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Kleuren en hun effect op een ruimte

Kleuren werken niet alleen in op ons gemoed, ze creëren ook optische effecten. Donkere kleuren slorpen het licht op en laten een ruimte kleiner lijken. Lichte kleuren doen het omgekeerde. Door kleuren correct toe te passen, kan je de optische beleving van een ruimte dus manipuleren. Een overzicht van wat kleuren met een ruimte kunnen doen.


Een ruimte vergroten

 
Koude of lichte kleuren hebben dan weer het tegenovergestelde effect. Het zijn zogenaamde achtergrondkleuren. Ze ‘wijken’ waardoor een ruimte groter zal lijken. Accessoires in warme kleuren in een ruimte afgewerkt in achtergrondkleuren zullen ook veel beter tot hun recht komen.

Ook glansverf kan een visueel vergrotend effect hebben omdat het licht reflecteert. Gebruik dit type verf echter niet op oneffen vlakken. De oneffenheden zullen immers benadrukt worden.

Een ruimte verkleinen

Een ruimte kleiner doen lijken, kan door met een warme of donkere tint te werken. Warme kleuren zijn voorgrondkleuren. Wanneer je een kamer in dergelijke kleuren binnenkomt, treden de kleuren onmiddellijk naar voren.

 

Een plafond verlagen


Een plafond in een donkere kleur laat het lager schijnen. Nog meer resultaat krijg je wanneer je de donkere tinten laat vervagen aan de zijmuren naar beneden toe.

Een plafond verhogen

Voor een laag plafond geldt natuurlijk het omgekeerde. Een lichtere kleur dan de muren zorgt ervoor dat het plafond hoger lijkt.

Kleuren verbreden of versmallen

Voor het verbreden – of versmallen – van een ruimte zijn de begrippen kopmuur en zijmuur belangrijk. De muur die je voor je ziet wanneer je een ruimte binnenkomt is de kopmuur. De muren links en rechts van je zijn de zijmuren.

Geef je een kopmuur een opvallende kleur en de zijmuren een lichte kleur, dan zal de ruimte breder lijken. Het omgekeerde geldt ook: wanneer de kopmuur een lichte kleur krijgt en de zijmuren een donkere, zal de ruimte smaller en langer lijken

Afbakenen door kleuren

 
Door gericht kleurgebruik kun je ruimtes afbakenen. In een loft of een huis met verschillende kamers kan dit interessant zijn. Je kunt zo verschillende ruimtes met elkaar verbinden door dezelfde kleur te gebruiken.

Een voorbeeld: in een grote ruimte met verschillende functies kan je de afzonderlijke indelingen afbakenen door contrasterende kleuren. Geef in de woonkamer bijvoorbeeld een kop- en een zijmuur een opvallende kleur om een zithoek af te bakenen en houd de andere muren licht.

Kleuren accentueren


Je k kleur ook gebruiken om bepaalde elementen in het interieur in het oog te laten springen. Iets laten opvallen, doe je met een contrasterende kleur. Het tegenovergestelde: iets laten vervagen doe je door in een zelfde kleur te werken.


Bronnen: Levis, Boss Paints


Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in