Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Tips voor de hal

Je hal is het visitekaartje van je woning. De eerste ruimte die bezoekers te zien krijgen en die de algemene sfeer van je woning weergeeft. Wil je graag een goede eerste indruk maken wanneer je bezoek krijgt? Steek je handen uit de mouwen en pak je hal aan! Met de tips van Isabelle De Ganck, Levis-kleuradviseur, kan je er vol goede moed en met een hoop inspiratie invliegen.

Je hal is een actieve ruimte waar je slechts korte tijd verblijft om bijvoorbeeld je jas weg te hangen of schoenen op te bergen. Het is een passageruimte die verschillende kamers met elkaar verbindt. Als je er enkel doorloopt, mogen de kleuren ook contrastrijk, opvallend en meer gewaagd zijn. Hou bij je kleurkeuze wel rekening met de grootte van je hal zodat de kleuren een aangename, uitnodigende sfeer oproepen.

Smalle, lange gang

Een donkere hal met weinig daglicht en veel deuren, laat je best optisch groter lijken door slim met kleuren te spelen. Gebruik lichte of halftoon kleuren. Je kan de achterste wand in een lange gang in een donkerdere kleur schilderen zodat de ruimte korter en breder toont. Door zowel links als rechts op de lange wanden een verschillende kleur te zetten, zal de hal ook breder lijken. Schilder je de deuren in dezelfde kleur als de muren dan vallen ze haast niet meer op.

Ga je gang in een grote gang

In een open lichte gang kan je creatiever te werk gaan en eventueel met kleurvlakken werken. Fellere kleuren of zelfs patronen zullen de architectuur van de hal benadrukken. Bundel accenten, accessoires en contrastkleuren bijvoorbeeld op de muur langs de trap. Op die manier wordt alle aandacht naar één punt getrokken rond een zwaar element zoals een trap. Je legt best geen accent op de deuren die slechts passages zijn en geen aandacht moeten trekken.

In de gang of in de weg?

Hou in de hal rekening met aanwezige elementen zoals een vloer. Ligt er een neutrale tegel dan kan je sterker in kleur gaan dan bij een drukke vloer, die vraagt om neutrale muren.

Daarnaast bepaalt de grootte van de hal ook of je nog accenten kan leggen met accessoires. Foto’s en schilderijtjes hang je best op muren waar al kleur aanwezig is. Heb je een smalle gang, dan kan een grote spiegel helpen om de ruimte optisch te vergroten. Mooi meegenomen is dat je een laatste blik op jezelf kan werpen alvorens je de deur uitgaat.

Auteur: Isabelle De Ganck – Akzo Nobel - september 2011

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in